Опубліковані записи розмов Порошенка та Байдена про відставку Шокіна
Опубліковані записи розмов Порошенка та Байдена про відставку Шокіна

Опубліковані записи розмов Порошенка та Байдена про відставку Шокіна

На одному із записів екс-президент Петро Порошенко запропонував кандидатуру Юрія Луценка на посаду генпрокурора.
Джо Байден і Петро Порошенко / фото УНІАН
Джо Байден і Петро Порошенко / фото УНІАН

Народний депутат Андрій Деркач оприлюднив аудіозаписи розмов колишнього віце-президента США Джо Байдена, екс-глави Держдепу Джона Керрі та екс-президента України Петра Порошенка.

Це сталося під час прес-конференції нардепа, трансляцію якої вів канал 112-Україна.

За словами депутата, в ході цих розмов від Порошенка вимагали забезпечити звільнення на той момент генерального прокурора Віктора Шокіна.

Зокрема, на аудіоплівці від 3 грудня 2015 року зафіксовані голоси Керрі та Порошенка.

«Хотів би закликати вас розглянути можливість вирішення проблеми заміни генерального прокурора Шокіна, оскільки він, на мій погляд, заблокував реформу очищення генпрокуратури», – сказав Керрі.

Наступний аудіозапис переговорів датований 22 березня 2016 року. На ній, за словами Деркача, голоси Байдена та Порошенка. Байден стверджує, що умовою для надання 1 мільярда доларів кредитних гарантій Україні є зміна генерального прокурора та уряду:

«Якщо у вас буде новий уряд і новий генеральний прокурор, я буду готовий до публічного підписання зобов'язань на 1 мільярд доларів».

У відповідь Порошенко запропонував Байдену розглянути кандидатуру на той час лідера фракції БПП Юрія Луценка на посаду генерального прокурора України: «Надзвичайно сильна мотивація. Одним з можливих кандидатів на цю посаду був лідер моєї фракції Луценко. Якщо ви вважаєте, що політично мотивована персона не зовсім підходить з вашої точки зору, я відкликаю свою пропозицію. Ніхто не знає, що я буду пропонувати Луценка».

При цьому Порошенко попросить Байдена вплинути на фракцію «Самопоміч» з питання голосування за кандидатуру нового глави уряду.

Раніше УНІАН повідомляв, як колишній віце-президент США Джозеф Байден розповів, що звільнення Віктора Шокіна сталося тільки після того, як він пригрозив від імені президента США не надавати Україні мільярд доларів кредитних гарантій.

Источник материала
loader
loader