Зеленський і статки СБУшників: чи знає президент зміст своїх законів
Зеленський і статки СБУшників: чи знає президент зміст своїх законів

Зеленський і статки СБУшників: чи знає президент зміст своїх законів

Журналіст-розслідувач проєкту "Схеми" Максим Савчук запитав президента, як так трапилося, що він восени своїм законом змусив СБУшників подавати декларації, а вже навесні в новому законопроєкті пропонує знову сховати їхні статки. У мене склалося враження, що Зеленський не знав змісту власного ж законопроєкту, принаймні в цій частині.

Він відповів, що безперечно все повинно бути відкритим, крім інформації про таємних працівників. Детальніше про це – читайте у програмі "Право на гідність" на 24 каналі.

Я б радив президенту перечитати поданий ним законопроєкт про реформу СБУ. Там багато норм, які прямо суперечать тому, що він обіцяв до виборів і навіть робив після них.

Хорошою новиною є те, що навіть президентська більшість в Раді цього тижня відмовилася підтримувати цей законопроєкт і відправила його на доопрацювання.

Що передбачав законопроєкт про СБУЗгідно з ним СБУ здійснюватиме:
►контррозвідувальну діяльність;

управління ризиками державної безпеки;
оперативно-розшукову діяльність;
діяльність із забезпечення охорони державної таємниці;
досудове розслідування кримінальних правопорушень, підготовка чи вчинення яких становить загрозу державній безпеці.

Голова СБУ Баканов і справа Коломойського

Зеленський заявив, що такого чесного голови СБУ в нас "ніколи не було". Але Баканов заблокував вручення Коломойському підозр за крадіжку наших 5 мільярдів доларів з "Приватбанку". І поки найчесніший голова СБУ захищає найодіознішого олігарха, правоохоронні органи США його наздоганяють. Таке враження, що це американців Коломойський обікрав, а не українців.

Іван Баканов
Іван Баканов / Фото "Бабель"

На тижні у двох провідних глобальних медіа вийшли матеріали про те, як ФБР готується вручити Коломойському підозру. Справа знаходиться на етапі розгляді “великого журі” в Клівленді. 

Як тільки журі прийме своє позитивне рішення, американські правоохоронці видадуть ордер на арешт Коломойського по всьому світу. Саме за таким ордером було заарештовано, наприклад, Фірташа в Австрії. 

Сподіваюся, що найчесніший голова СБУ і друг Зеленського не надумає захищати Коломойського не лише від НАБУ, а й від ФБР.

Аваков і розслідування вбивства Павла Шеремета

Відповідаючи на питання журналістів про Авакова, Володимир Зеленський відповів, що "Аваков – потужний міністр".

Зі свіжих досягнень орлів Авакова, наприклад: майнення криптовалюти на арештованих комп'ютерах і грабунок підприємства, де працюють незрячі. Така убога національна поліція – результат шестирічної роботи потужного міністра.

В контексті Авакова у справі Шеремета Зеленський сказав наступне: "Цю справу веде Аваков і він відповідає за результат".

  • По-перше, слова "Аваков" і "результат" – не сумісні, в принципі.
  • По друге, всі результати Авакова, а точніше їхня відсутність – це повною мірою відповідальність Володимира Зеленського. Нагадаю, що саме під його особисту відповідальність потужного міністра МВС вже двічі лишали в уряді.

Тому Аваков – персональна відповідальність Зеленського. Особливо щодо провалених резонансних розслідувань, і особливо – справи Шеремета.

Нагадаю, що по цій справі волонтери вже майже пів року в СІЗО сидять. А значущих доказів їхньої провини потужний міністр Зеленського так і не надав.

Що відомо про вбивство Павла Шеремета?Автомобіль із Павлом Шереметом за кермом вибухнув 20 липня 2016 року в Києві. Журналіст загинув на місці. Слідство після кількарічного розслідування справи відкинуло всі версії скоєння злочину, окрім "вбивства з метою дестабілізації ситуації у країні шляхом ліквідації відомої особи".

Про призначення Венедіктової

Далі президента запитали про його генерального прокурора Венедіктову. На що Зеленський відповів: "Вона освічена людина, має певну освіту, вона практик, має звання". Венедіктова настільки освічена, що не спромоглася набрати мінімальний бал під час конкурсу до Верховного суду. І вже точно президент кривить душею, стверджуючи, що вона практик.

Венедіктова, призначена Зеленським спочатку керівником ДБР, а потім генпрокурором, не провела до цього жодного розслідування. Тобто, практиком вона і близько не є.

Ірина Венедіктова
Ірина Венедіктова / Фото Офіційний сайт Верховної Ради

Єдине, що поєднує її з розслідуванням – це батько генерал-майор міліції, що працював проректором Університету внутрішніх справ, який Венедіктова і закінчила. Ну принаймні щось про розслідування вона, мабуть, від батька і викладачів чула.

Але за такою логікою пропоную операцію на серці доручити аптечному продавцю, якщо його чи її батько був хірургом. Аптекар теж щось про операції чув і в медичному виші вчився. І то дрібничка, що скальпеля в руках він жодного разу не тримав, головне, що, як каже президент, має певну освіту і є практиком.

Не дивно, що "практик з певною освітою" Венедіктова примудрилась, наприклад, пустити під хвіст ефективне розслідування вбивства Катерини Гандзюк або призначити столичним прокурором посіпаку Захарченка і Шокіна.

Про нового голову Аграрного фонду

Ну і наостанок. Президент поскаржився журналістам на кадровий голод: "Я не можу знайти людей, які були б і професіоналами, і чистими". Мабуть, саме тому довелося призначити головою аграрного фонду 33-річного сина прокурора-мільйонера. Інших просто не було.

Богдан Банчук Аграрний фонд
Богдан Банчук – новий голова Аграрного фонду / Фото BukNews

Виявилося, що студентом він став власником 140-метрових апартаментів в Києві. Разом з дружиною вони володіють ще однією квартирою в Києві на 135 квадратів, будинком на 350 квадратів, 17-ма земельними ділянками, їздять на "Мерседесі" й "Лексусі" загальною вартістю майже 1,4 мільйона.

Добре, що команді президента вдалося вмовити такого хазяйновитого хлопця очолити Аграрний фонд. Десь такі в мене враження від пресконференції Володимира Зеленського.

Теги: Новини України Новини політики Володимир Зеленський Ірина Венедіктова Справа Катерини Гандзюк Вбивство Павла Шеремета Арсен Аваков Поліція Іван Баканов СБУ Відеоблоги Право на гідність
Теги по теме
Владимир Зеленский Новости Украины полиция СБУ Новости политики Арсен Аваков Видеоблоги
Источник материала
loader