5 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Довели, що собака може заразитися коронавірусом від людини
Довели, що собака може заразитися коронавірусом від людини

Довели, що собака може заразитися коронавірусом від людини

Вчені встановили, що перші дві собаки, у яких діагностували коронавірус, заразилися від своїх господарів. Аналіз вірусних генетичних послідовностей у померанського шпіца та вівчарки виявив, що вони ідентичні тим, які знайшли у їхніх власників.

У обох собак виявили вірусні РНК і антитіла до SARS-CoV-2, а в організмі однієї з тварин взагалі циркулював живий вірус. Генетичний зв'язок підтверджує той факт, що збудник інфекції передався чотирилапим саме від їхніх господарів. Дослідження, проведене вченими з Гонконзького університету, опубліковали у журналі Nature.

Ще вчені встановили, що шанси передати інфекцію своєму улюбленцю – досить невеликі. Лише 2 з 15 досліджених собак, які живуть у хворих на коронавірус людей, підхопили хворобу. Сам перебіг коронавірусу у тварин теж не був таким важким, як в людей. Нове дослідження підтверджує висновки попереднього, під час якого китайські вчені навмисно інфікували собак.

Відтак, дослідники рекомендують хворим на COVID-19 пацієнтам носити маску під час догляду за тваринами та обмежувати з ними контакт. 

Поки що дослідники не змогли встановити, чи можуть собаки передавати SARS-CoV-2 людям або іншим псам. Але вчені не хочуть зупинятися і планують проводити подальші дослідження.

Вже відомо, що SARS-CoV-2 потрапив в людську популяцію від кажанів. Але поки що зовсім не виключено, що коти або собаки стали проміжною ланкою. Оскільки в Китаї м'ясо цих тварин вживається в їжу – це один із варіантів початку спалаху хвороби.


Шляхи зараження коронавірусом серед тварин та людей / Інфографіка 24 каналу

Теги по теме
Коронавирус Китай Здоровье исследование Лечение Анастасия Кушпит
Источник материала
Поделиться сюжетом