Стикування Crew Dragon з МКС: онлайн-трансляція
Стикування Crew Dragon з МКС: онлайн-трансляція

Стикування Crew Dragon з МКС: онлайн-трансляція

Корабель Crew Dragon, який успішно стартував 30 травня о 22:22 наближається до Міжнародної космічної станції. Попереду процедура стикування, після якої американські астронавти Роберт Бенкен та Дуглас Герлі приєднаються до екіпажу МКС і продовжать свою місію.

24 канал слідкує за маневром стикування Crew Dragon та Міжнародної космічної станції. Переглядайте трансляцію разом з нами.

Де дивитися трансляцію

  • Стрім NASA
  • Стрім SpaceX

Особливості стикування

Crew Dragon подолав 19-годинну подорож до Міжнародної космічної станції. Біля 17:00 планується важливий етап місії – стикування з модулем "Гармонія". 

Варто зазначити, що SpaceX використовує оновлену систему стикування, яка була випробування під час місії Demo-1 – безпілотного випробувального польоту корабля Crew Dragon до МКС.

Весь процес стикування з МКС здійснюватиметься в автоматичному режимі. Астронавти спостерігатимуть за процесом і зможуть перехопити керування лише у випадку нештатної ситуації.

Важливим моментом є те, що раніше кораблі SpaceX стикувалися з МКС за допомогою роботизованого маніпулятора CanadaArm. Робо-рука фактично хапала корабель та стикувала його з МКС. Космічний корабель Crew Dragon самостійно стикуватиметься з МКС.

До слова, ви також можете повправлятися в майстерності стикування з Міжнародною космічно станцією. Ще кілька тижнів тому SpaceX випустила симулятор, який точно відтворює інтерфейс системи стикування з МКС. Тицяйте сюди та стикуйтесь.

Чому політ Crew Dragon такий важливий

  • Це перший політ американських астронавтів на власному кораблі з території США за майже десять років. Раніше американці використовували пілотовані кораблі типу шаттл. Останнім польотом такого кораблі був політ шаттлу Atlantis здійснений 8 липня 2011 року. До речі, тоді на борту перебував астронавт Дуглас Герлі, який і зараз керує польотом Crew Dragon.
  • Крім того це взагалі перший в історії пілотований політ приватного корабля, який також здійснює приватна компанія SpaceX. NASA у місії виступає лише замовником та спостерігачем.
  • Важливо зазначити, що США нарешті знову отримали незалежність у космосі. З 2011 року американські астронавти змушені були використовувати російські "Союзи", ціна на які зростала з моменту використання і до 2020 року сягнула 90 мільйонів доларів за одне місце для американського астронавта.
Теги по теме
Космос NASA SpaceX Техно Михаил Года
Источник материала
loader
loader