Прогнози смертності та реальна кількість хворих: що розповів Ляшко про коронавірус в Україні
Прогнози смертності та реальна кількість хворих: що розповів Ляшко про коронавірус в Україні

Прогнози смертності та реальна кількість хворих: що розповів Ляшко про коронавірус в Україні

Якби в Україні не вводили карантин, кількість смертей сягнула б страшних цифр, а справжня кількість інфікованих коронавірусом в Україні може бути в рази більшою. А щеспущені маски, очікувано, неефективні.

Про ці очевидні та не дуже речі сьогодні, 18 червня, під час брифінгу розповів головний санітарний лікар Віктор Ляшко. ТСН.ua зібрав найголовніше з його слів.

Якби не було карантину

Ляшко каже, що без обмежувальних заходів в Україні до кінця цього року за найбільш неоптимістичним сценарієм було б 145 тисяч померлих людей. Цей сценарій виключає будь-які обмеження та відсутність реакції держави на пандемію коронавірусу.

"Подивіться на Італію кінця березня – початку квітня, там було по тисячі смертей, у Франції – по тисячі смертей, у Британії – також. Це не є щось нереалістичне, це пройшли деякі країни", - заявив Ляшко.

Він додав, що висока смертність у такому випадку була б пов’язана не лише з COVID-19 безпосередньо - стався б колапс у галузі медицини:  "швидка" не приїжджала б на інсульти та інфаркти, і смертність від звичних хвороб зросла у десятки разів.

Тому, наголошує санітарний лікар, введення карантину в Україні було виправданим рішенням, поки не почалися нові спалахи та значне зростання випадків.

графіки Ляшка

Що буде з обмеженнями далі

Україна дотримується моделі адаптивного карантину. Якщо ситуація погіршиться, то в деяких областях від 22 червня можуть ввести жорсткий карантин. Але у МОЗ сподіваються на краще.

"Ми не говоримо, що вже через два тижні будемо закривати країну на карантин. Цей графік показує, що в деяких областях нашої країни жорсткий карантин може бути введений від 22 червня. Динаміка зростання може це показати", - сказав Ляшко.

У Міністерстві охорони здоров'я існує і більш оптимістичний прогноз, коли Україна зможе пройти літо без карантину. Головний санлікар наголошує, що така ймовірність досить висока.

"Ми можемо три-чотири місяці прожити без карантину. Головне, дотримуватися санітарних норм і м'яко виходити з карантину. Якщо цього не робити, то можемо запускати вже певні області в карантин, зокрема жорсткий карантин", - сказав Ляшко.

Скільки насправді в Україні хворих

В Україні кількість реальних інфікувань коронавірусом може сягати 132 тисяч. 

Згідно з аналізом Київської школи економіки, спираючись на дослідження ВООЗ, в Україні офіційно підтверджені можуть бути лише 30% випадків від реальних.

"В середньому ми можемо говорити сьогодні по їхній моделі, що в Україні потенційо хворіє 132 тисячі людей. Але ці дані не є підтвердженими, це модельна ситуація", - каже Ляшко.

Для того, аби підтвердити ці дані, за його словами, в країни розпочали масове ІФА-тестування.

статистика від Ляшка

Сценарії розвитку епідемії: скільки людей помре

Якщо Україна продовжить дотримуватися адаптивного карантину, то є чотири варіанти розвитку подій. Найгірший варіант - 7 тисяч померлих до кінця року. Під час "жовтого" сценарію, тобто помірної сезонності, 4 тисячі померлих до кінця року, сезонність вище середньої - 2,5 тисячі. Найоптимістичніший варіант передбачає близько тисячі померлих, однак сезонність вже не нульова, адже влітку фіксують спалахи коронавірусу. 

Україна все ж йде за сценарієм помірної сезонності, тобто влітку українці будуть хворіти і надалі, але і дотримуються карантинних заходів, тож очікують, що до кінця року жертвами коронавірусу можуть стати 4 тисяч осіб.

графіки Ляшка

Бонус: як треба носити маски

Ляшко каже, що однією з причин зростання кількості випадків зараження коронавірусом є те, що люди неправильно носять захисні маски. 

"У нас після пом’якшення запустили всі маршрути за схемою, яка була до карантину. Це призвело до того, що час пік з’явився, і в час пік з’явилось велике заповнення вагонів метро, тролейбусів, трамваїв, автобусів, і це призводить до збільшення контактів, це призводить до порушення соціальної дистанції, це призводить до того, що температурний режим в цих вагонах значно більший, ніж допустимо нормативно, і людям перебувати тяжко в масках. І знімається маска з носа, а маска на роті - це вже неефективний засіб, це вже є потенційне джерело інфікування", - наголосив він.

Нагадаємо, Україна вкотре побила "коронавірусний рекорд". Уперше за час пандемії кількість виявлених хворих за добу перевалила за вісім сотень. Загалом в Україні зафіксовано 34 063 випадки коронавірусу.

коронавірус в Україні, інфографіка 18 червня
ТСН.ua
Источник материала
Упоминаемые персоны
loader
loader