Суд зобов'язав ГПУ відкрити за заявою адвоката Коломойського справу проти Порошенка
Суд зобов'язав ГПУ відкрити за заявою адвоката Коломойського справу проти Порошенка

Суд зобов'язав ГПУ відкрити за заявою адвоката Коломойського справу проти Порошенка

19 червня 2020 року Печерський районний суд Києва задовольнив скаргу адвоката бізнесмена Ігоря Коломойського Володимира Лисенка про бездіяльність осіб Офісу генерального прокурора, що полягає у внесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР за фактом вчинення екс-президентом Петром Порошенком, колишньою головою НБУ Валерією Гонтаревою та її заступницею Катериною Рожковою кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 206 (Протиправне заволодіння майном підприємства, установи, організації), ч. 2 ст. 209 (Легалізація (відмивання) грошових коштів та іншого майна, здобутих злочинним шляхом), ст. 231 (Незаконне збирання з метою використання або використання відомостей, що становлять комерційну таємницю), ч. 2 ст. 364 (Зловживання владою або службовим становищем) КК України.

Суддя Ірина Григоренко зобов’язала уповноважених осіб Офісу генпрокурора внести до ЄРДР відомості про вчинення кримінального правопорушення від 25 травня 2019 року, а також розпочати досудове розслідування та надати заявнику витяг з Реєстру. Ухвала оскарженню не підлягає.

Згідно з ухвалою суду, адвокат Лисенко подав заяву про вчинення кримінального правопорушення за ст. 214 КПК України 25 травня минулого року. Прокурор ГПУ Амелін, до дій якого і є претензії з боку Лисенка, не з’явився на засідання суду 19 червня цього року і попросив розглянути заяву без нього.

"Слідчим суддею встановлено, що 29 травня 2019 року адвокатом Лисенком І.В., який діє в інтересах Коломойського І.В., на адресу Офісу генерального прокурора засобами поштового зв’язку направлено заяву про вчинення кримінального правопорушення, яка відповідно до інформації, що міститься на офіційному сайту АТ "Укрпошта" отримана останнім 1 червня 2020 року.

Згідно з ч.1 ст 214 КПК України, слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинення кримінального правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов’язаний внести відповідні відомості до ЄРДР, розпочати розслідування і через 24 години від моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг із ЄРДР. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування", - йдеться в ухвалі.

Таким чином, слідча суддя вважає, що відповідальна службова особа Офісу генпрокурора мала внести такі відомості до Реєстру, але цього не було зроблено. Тому, суддя Григоренко вважає, що скарга адвоката Володимира Лисенка, який діє в інтересах Коломойського, є обґрунтованою і була задоволена.

Як повідомляє УНІАН, Ігор Коломойський у своїй заяві на ім'я генпрокурора Венедиктової наголошував, що зміст оприлюднених нардепом Деркачем розмов Порошенка з Байденом у сукупності з іншими відомими йому фактами та обставинами, дозволяє стверджувати, що Порошенко будучи президентом України вступив у злочинну змову з тодішньою головою НБУ Гонтаревою, її заступницею Рожковою та рядом інших не встановлених осіб, з метою проведення незаконної націоналізації АТ КБ "ПриватБанк" та як наслідок злочинного заволодіння активами даної фінансової установи, зокрема "Студією 1+1". 

Источник материала
loader
loader