Стало відомо, хто з нардепів підтримав законопроект «Про медіа»
Стало відомо, хто з нардепів підтримав законопроект «Про медіа»

Стало відомо, хто з нардепів підтримав законопроект «Про медіа»

Вісім народних депутатів від «Слуги народу» проголосували за рішення Комітету з гуманітарної та інформаційної політики рекомендувати Верховній Раді прийняти доопрацьований проект Закону «Про медіа».

Про це у колонці «Главкому» повідомив голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко.

Під час засідання Комітету у середу, 1 липня, народні депутати від більшості проігнорували протести журналістських організацій, національних та регіональних ЗМІ, блогерів, які закликали відхилити законопроект через ризики для свободи слова.

У Національній спілці журналістів України обурені, що аргументи сотень професійних журналістів не те що не були враховані, а взагалі не стали предметом дискусії для нардепів від фракції «Слуга народу».

«Профільний» парламентський комітет має демонструвати повагу до медіа-галузі, опікуватися захистом інформаційного простору та підтримкою українських медіа, - зазначає голова НСЖУ Сергій Томіленко.

– Натомість, інформаційна політика у «Слуг народу» зводиться до посилення медіа-регулювання та ревізії законів про права журналістів та ЗМІ.

Переконаний, що десятки років професійного журналістського стажу підписантів протестних заяв та їхня величезна аудиторія не повинні так грубо ігноруватися депутатами.

У НСЖУ пояснюють байдуже ставлення до свободи слова та прав журналістів більшості нардепів, які підтримали «доопрацьований» проект Закону «Про медіа», тим, що їхній досвід до обрання у парламент був мало дотичний до діяльності професійних ЗМІ.

Зокрема, «ЗА» на Комітеті гуманітарної та інформаційної політики голосували (діяльність до обрання):.

Організатор свят (весіль, хрестин, корпоративів..) та учасник «Ліги сміху» (Андрій Боблях, мажоритарник з Полтави);.

Підприємець, який займається атракціонами, та має мотузкові парки у Києві (Дмитро Нальотов, мажоритарник з Полтави);.

Сценарист «Квартал 95»(Олександр Кабанов);.

Сценарист та засновник кінокомпанії «Прайм Сторі Пікчерз» (Павло Сушко);.

Учителька молодших класів та директор табору відпочинку КП «Шляхрембуд» (Тетяна Рябуха, мажоритарниця з Сум);.

Безробітна громадська активістка та блогерка (Єлизавета Богуцька).

Також «ЗА» проголосувало керівництво Комітету, яке має великий досвід роботи зі ЗМІ, - Голова Комітету Микита Потураєв і заступниця Голови Євгенія Кравчук.

Сергій Томіленко нагадав, що на засіданні гуманітарного парламентського Комітету 1 липня «ПРОТИ» законопроекту «Про медіа» проголосували представники «Батьківщини» (Олександр Абдуллін), «За майбутнє» (Ірина Констанкевич) та «ОПЗЖ» (Юрій Павленко, Олександр Качний, Ренат Кузьмін).

Ще один представник фракції «Слуга народу» - Гео Лерос – утримався від підтримки резонансного законопроекту, який широко критикується журналістами.

У зверненні йдеться про те, що згаданий законопроект порушує право на свободу вираження поглядів, гарантовані Конституцією України та Конвенцією про захист прав людини та основоположних свобод.

Звернення журналістських та медійних організацій до влади.

Источник материала
Поделиться сюжетом