Вбивство «Сармата»: Побратими ветерана припинили голодування, але залишаються під Офісом президента
Вбивство «Сармата»: Побратими ветерана припинили голодування, але залишаються під Офісом президента

Вбивство «Сармата»: Побратими ветерана припинили голодування, але залишаються під Офісом президента

Вбивство «Сармата»: Побратими ветерана припинили голодування, але залишаються під Офісом президента.

03/07/2020 - 22:53.

.

Побратими вбитого добровольця батальйону «Донбас» Віталія Олешка на позивний «Сармат» припинили голодування, але залишаються під стінами Офісу президента.

Голодний протест тривав 24 дні.

Про це hromadske повідомив ветеран війни на Донбасі Тарас Костанчук.

За його словами, є дві підстави для цього.

Так, Державне бюро розслідувань відкрило кримінальне провадження щодо суддів Бердянського міськрайонного суду, які понад рік слухають справу вбивства «Сармата».

Йдеться про ч.2 ст.375 ККУ (Винесення суддями завідомо неправосудного рішення), зокрема через звільнення з-під варти чотирьох обвинувачених.

Друга причина — подання до суду клопотання щодо взяття під варту обвинуваченого організатора злочину Михайла Сігіду за іншою справою про розбійний напад.

«Нам сказали, що їм вдалося отримати від суду дозвіл на продовження термінів розслідування у тій справі, а тепер вони подаватимуть до суду щодо запобіжного заходу — щоб його (Сігіду — ред.) взяли під варту.

Для нас було принципово, щоб саме Сігіду, бо він знаходиться у Бердянську зараз і керує всіма процесами.

Ті ж троє у Дніпрі, вони не такі небезпечні, це тупі вбивці, до того ж їх щільно охороняють», — сказав Костанчук.

Раніше щодо Михайла Сігіди відкрили провадження про розбійний напад у Маріуполі, у межах якого його взяли під варту саме тоді, коли у справі «Сармата» його відпустили під домашній арешт.

Сам Сігіда назвав цю справу пустою і «такою, що вигадала поліція, коли не змогла знайти доказів у справі вбивства».

Якщо суд задовольнить клопотання прокуратури і Сігіду візьмуть під варту, ветерани покинуть ОП та поїдуть у Бердянськ, якщо ні — поновлять голодування.

Окремо вони проситимуть про охорону для свідків-побратимів та вдови Тетяни Олешко.

29 травня суд звільнив з-під варти чотирьох обвинувачених у вбивстві Віталія Олешка: Михайла Сігіду, Миколу Ломаку, Олександра Обухова та Максима Владимиренкова.

Одного з обвинувачених, який понад рік перебуває під нічним домашнім арештом, суд відпустив «на оздоровлення до моря».

Побратими Віталія Олешка оголосили голодування, вимагаючи повернути в СІЗО обвинувачених та розслідувати дії суддів.

За даними слідства, Михайло Сігіда отримав замовлення на вбивство Віталія Олешка влітку 2018 року та залучив до злочину інших обвинувачених співорганізаторів Євгена Бродського та Віктора Власюка.

Останній, за даними слідства, є лідером дніпровської ОЗГ, до якої входили ймовірні виконавці, яких ніби і надавав Власюк, дніпровський бізнесмен Євген Бродський, за даними слідства, здійснював фінансування груп.

Михайло Сігіда, за даними слідства, організовував та координував дії ймовірних виконавців злочину надавав їм зброю, гроші автомобіль на якому підозрювані у вбивстві приїхали вбивати Віталія Олешка.

Михайло Сігіда на той час мав бізнес у Бердянську, зокрема очолював клуб «Мохіто», у якому, за інформацією побратимів Олешка, дуже часто помічали самого Сігіду у компанії колишнього народного депутата України Сергія Валентирова з яким у «Сармата» був конфлікт.

Віталій звинувачував Валентирова у роботі на іншого народного депутата Олександра Пономарьова (нині від ОПЗЖ —ред.), йому «Сармат» закидав роботу пов’язаної з ним компанії «Агрінол» на Росію.

Після затримання Сігіди у ЗМІ з’явилося відео на якому обвинувачений Сігіда у компанії Сергія Валентирова та двох помічників Олександра Пономарьова (Максима Кривуня та Миколи Рудницького).

Саме Валентирова та Пономарьова називала удова Віталія Тетяна Олешко, як ймовірних замовників вбивства.

Утім обидва депутати у коментарі Громадському заявили, що не мали близьких стосунків із Сігідою і заперечили свою причетність до злочину.

Михайло Сігіда також не визнає провини та ставить під сумнів те, що злочин був замовним.

Поліція ж розслідує окреме провадження щодо замовників.

Колишній начальник кримінальної поліції В’ячеслав Аброськін у липні минулого року заявляв, що замовників вбивства може бути двоє.

Того ж місяця поліція викликала на допит двох народних депутатів: Олександра Пономарьова та Сергія Валентирова.

Загалом у справі 11 фігурантів, серед обвинувачених в організації та вчиненні вбивства Віталія Олешка дев’ятеро людей: Михайло Сігіда, Євген Бродський, Віктор Власюк — ймовірні організатори злочину; Артем Матюшин, Володимир Обухов, Микола Ломака, Максим Владимиринков — ймовірні виконавці.

Ще двоє, ймовірно могли стежити за «Сарматом» напередодні вбивства, члени так званої групи Власюка — Денис Зеленкін і Тарас Мовчан.

28 липня 2019 року справу передали до суду.

Раніше ІНФОРМАТОР писав, що суддя Бердянського міськрайонного суду Олена Вірченко відпустила на п’ять днів на відпочинок до моря обвинуваченого в організації вбивства ветерана бойових дій на сході Віталія Олешка на позивний «Сармат» Євгена Бродського, який перебуває під домашнім арештом.

Теги по теме
Мариуполь
Источник материала
Поделиться сюжетом