/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F247%2Fc2c372272dea82315191b2caca589742.jpg)
10 здорових перекусів на роботі
Здорове харчування і насичений робочий графік – речі, здавалося б, несумісні.
Печиво, шоколадки з кавою, бутерброди з ковбасою не тільки додають небажаних кілограмів, але і шкодять організму загалом.
Дієтологи кажуть, що перекуси повинні підживлювати мозок, заряджати енергією, тому краще продумати їх заздалегідь, наприклад, у вихідні.
Фрукти і горіхи.
Не хочете втрачати час і сили біля плити? Перекус у вигляді фруктів і горіхів стане ідеальним рішенням.
Головне тут знати міру.
Вони будуть корисні тільки у розумних порціях.
Кефір і цільнозернові хлібці.
Невелика пляшка кефіру і упаковка хлібців не займуть багато місця у вашій сумці, але врятують у ті хвилини, коли апетит несподівано прокинеться.
Цільне зерно – основа хлібців, допоможе продовжити відчуття ситості мінімум на кілька годин.
Сир і морква.
Очистіть моркву, натріть її на тертці і змішайте з сиром низької жирності.
Перекладіть у невеликий контейнер - корисний і ніжний перекус готовий! Також із сиру можна приготувати десерт.
Додайте у нього кілька скибочок яблука, жменю родзинок, 3 яйця, трохи цукру і запечіть у духовці протягом 30 хвилин при температурі 180°C.
Томатний сік.
Вибирайте в магазині сік без цукру і солі.
Він вгамує і спрагу, і апетит.
У томатному соку міститься у великій кількості лікопин – антиоксидант, який зменшує ризик захворювання на рак.
Домашні батончики.
Курагу, фініки, родзинки, чорнослив, горіхи і вівсяні пластівці подрібніть за допомогою блендера і змішайте з медом.
Потім на пергаментний папір викладіть отриману масу, утрамбуйте руками і зверху закрийте папером.
Покладіть майбутні енергетичні батончики у холодильник на ніч, а потім просто поріжте на порції.
Чипси з фруктів.
Смачні перекуси виходять із хурми й апельсинів.
Поріжте кілька фруктів на тонкі скибочки, викладіть на деко з пергаментним папером і посипте корицею.
У розігрітій до 170°C духовці потримайте хурму й апельсин 10 хвилин, потім переверніть скибочки і знову в духовку ще на 10 хвилин.
Такі чипси можна приготувати з бананів й ананасів.
Яйцями краще перекушувати, якщо у вас в офісі є окрема кухня, адже цей перекус вирізняється сильним запахом.
Відмовлятися від них не варто, адже яйця - джерело протеїну, який добре втамовує голод.
Корисний бутерброд.
Дієтологи вважають, що раз у тиждень до обіду можна дозволити собі бутерброд з цільнозернового хліба, запеченої курячої грудки, кружечків огірка та помідора.
Домашній йогурт.
Йогурти у домашніх умовах готують дуже швидко.
Купуйте молоко і закваску.
Її можна знайти і в аптеці, і в супермаркеті.
А потім дійте за рецептом з Інтернету.
Приготувати йогурт можна у термосі і мультиварці.
Для кращого смаку додайте дрібно нарізані фрукти, мед.
Якщо його доповнити мюслі, йогурт стане ще ситнішим і кориснішим.
Закуска з бананів.
Закуску з бананів краще з'їсти до обіду.
кілька бананів розімніть виделкою, а потім залийте нежирним йогуртом.
Якщо таку страву потримати в морозилці - вона стане порятунком від спеки у літні дні.
Трохи історії.
Чим перекушували нашвидкуруч 30 років тому.
Згадаймо швидку їду з нашого дитинства.
Раніше не було такої кількості кафе і ресторанів швидкого обслуговування, як зараз.
Обідня перерва - це або похід в їдальню чи буфет, який був на роботі, відвідування звичайної міської їдальні (їх було у радянський період чимало), або похід у найближчий продуктовий магазин за пляшкою кефіру і половинкою батона.
Ну або можна було що-небудь принести з собою з дому.
Тому сьогодні згадуємо найпопулярніші перекуси нашвидкуруч.
Плавлений сирок і «Сніданок туриста».
Чи багато потрібно було школяреві, щоб чим-небудь перекусити? Так, 20 копійок вистачало.
Калорійка (булочка з родзинками) і газована вода.
Четвертинка чорного хліба і склянка томатного соку.
Або можна було зайти у звичайну міську їдальню.
Взяти за шість копійок картопляне пюре, або гречку (підлива від гуляшу йшла безкоштовно), склянку компоту і кілька шматків хліба.
З огляду на те, що гірчиця на столах була безкоштовною, виходило бюджетно і ситно.
У магазинах для легкого перекусу можна було придбати плавлені сирки, вони коштували десь 10-15 копійок.
Можна було (якщо був) купити паштет.
Їх випускали кілька видів - від печінкового до шпротного.
А багато хто пам'ятає популярні банки угорської фірми «Глобус» з голубцями.
Це був той самий вид швидкого обіду або вечері, який не займав багато часу.
Або вміст банки розігрівали на пательні, або саму банку опускали у кухлик з киплячою водою, а потім відкривали, і теплі голубці з’їдали навіть без хліба.
Приблизно так само чинили з банками «Сніданок туриста».
Суп у пакетику.
До речі, хлібобулочна продукція теж тішила асортиментом - і рогалики, і бублики, і булочки з родзинками.
Іноді м’який шматок хліба з гарячим солодким чаєм цілком тамував голод.
Біля кас продовольчих магазинів частенько продавали концентрати супів - гороховий, курячий, яловичий.
Трохи пізніше такі швидкосупи продавали в пакетиках.
Такий супчик мав специфічний запах (домогосподарки казали: «хімією пахне») і готувався приблизно за 15 хвилин.
Прибігаєш додому зі школи, на столі записка від батьків, а в ній написано, що потрібно розігріти їду, яку залишили в холодильнику.
Але яке там! Адже на вулиці вже чекають хлопці..
Тому варіант із розігрівом їди відпадав, як занадто довгий і марудний, і придумували щось інше.
Хлібчик з цукром.
Скибка чорного хліба, на нього соняшникову олію (ту саму, із запахом), зверху посипаєте сіллю за смаком, з підвіконня (якщо у місті), або з городу (якщо в селі) зриваєте кілька стрілок зеленої цибулі - ось і готова їда.
Смачно, ситно і швидко.
Інший варіант з хлібом, вже білим: намазуєте масло, зверху посипаєте цукром..
В армії, до речі, таку страву іронічно називали солдатським тістечком.
Якщо часу було більше, брали вже підсохлий хліб, підсмажували на сковорідці і заливали яйцями.
Також яйцями можна було залити..
практично все.
Наприклад, макарони або картоплю.
Ще один бюджетний варіант перекусу - хліб, намазаний томатною пастою.
Дешево і сердито.
Віра СОКІЛ.

