"Слузі народу" Юрченку обрали запобіжний захід
"Слузі народу" Юрченку обрали запобіжний захід

"Слузі народу" Юрченку обрали запобіжний захід

Антикорупційний суд обрав запобіжний захід народному депутату від "Слуги народу" Олександру Юрченку. Суд відправив його під арешт з можливістю внесення застави на суму в понад 3 мільйони гривень.

Про взяття під варту народного депутата, якого підозрюють у хабарництві, повідомляє 24 канал.

Прокуратура просила для Олександра Юрченка тримання під вартою з альтернативою внесення застави на суму 6 499 384 мільйона гривень.

Таким чином суд частково задовольнив клопотання прокурорів. Втім вартість застави як альтернативи триманню під вартою зменшили до 3 мільйонів 1 тисячі гривень.

Як Юрченку обирали запобіжний захід

Під час засідання прокурор зазначив, що злочин був скоєний з використанням службових повноважень підозрюваного та його поплічників. Окрім того, він додав, що підозрюваний часто їздить за кордон. Також, за словами прокурора, є ризик можливого впливу підозрюваного на свідків, серед яких, в тому числі є його підлеглі.

Маючи статус народного депутата, Юрченко може здійснювати інші злочини,
– наголосив прокурор.

Тим часом захист Юрченка вважав, що в основу підозри покладені допущення, а докази є неналежними і не містять ознак правопорушення.

"У сторони обвинувачення відсутні правові підстави для обрання будь-якої запобіжного заходу", – заявили адвокати.

Цікаво, що на якийсь час пряму трансляцію з зали суду переривали для озвучення медичних даних Юрченка.

Сам народний депутат під час судового засідання заявив, що "ні в кого нічого не брав". На його думку, цей судовий процес "необхідний для тиску на тих, хто хоче, щоб в Україні працювало законодавство у сфері контролю за відходами".

Жодного стосунку до того, що представлено в матеріалах досудового розслідування, я не маю. Жодних грошей я не брав, нікого до надання мені будь-яких грошей я не підбурював і не вимагав,
– запевнив Олександр Юрченко.

Що цьому передувало

Перед цим Президент України Володимир Зеленський закликав правоохоронців до збільшення показових посадок, імовірно, натякаючи саме на справу депутата від "Слуги народу".

Водночас в Офісі Президента України прямо заявили, що Олексакдр Юрченко втратив моральне право бути народним депутатом. Втім там заявили, що найбільше обурює зухвала поведінка депутата і його помічника.

До слова, 15 вересня Антикорупційний суд вже обрав запобіжний захід помічнику Юрченка – Івану Фіщенку. Його взяли під варту з можливістю застави в 1,5 мільйона гривень.

Коротко про справу Юрченка:

  • НАБУ 15 вересняопублікувало відео, на якому детектив під прикриттям передає 13 тисяч доларів помічнику Юрченка. Ймовірно, що хабар посередник повинен був передати своєму керівнику.
  • Ці гроші нардепу начебто заплатили за внесення змін у законодавство про побутові відходи. Згодом мали додати ще 200 тисяч доларів.
  • Спочатку в Офісі генпрокурора заявляли, що інформація про причетність Юрченка до хабарництва провокативна й генпрокуратура не отримувала матеріалів по цій справі.
  • Проте вже 17 вересня Венедіктова повідомила, що підозру Юрченку таки підписала. Прокурори клопотатимуть про тримання під вартою.
Теги по теме
Новости Украины Новости политики Слуга народу НАБУ САП Василий Денисюк Антикоррупционный суд
Источник материала
loader
loader