Одна з найкорисніших ягід: як в Україні вирощують обліпиху і за що її шанують дієтологи
Одна з найкорисніших ягід: як в Україні вирощують обліпиху і за що її шанують дієтологи

Одна з найкорисніших ягід: як в Україні вирощують обліпиху і за що її шанують дієтологи

Обліпиха - одна з найкорисніших ягід на планеті. Це гімалайський суперфуд. Жовтень - сезон збору цих жовтогарячих ягід. Плоди добре відомі українцям, але мало шановані фермерами.

Про це йдеться в сюжеті ТСН.Тижня.

Як вирощують

Обліпихових полів в країні одиниці. На думку власника поля на Чернігівщині біля Ніжина Андрія, дарма, бо сам дуже задоволений.

Урожай супер-корисних ягід тут збирають лише вдруге. Одне деревце дає мінімум 5 кілограмів. Гектар - 5 тонн. Андрій каже, що це поле принесе 2 мільйони гривень.

Найпростіший спосіб збирати ці корисні дрібні ягоди - зрізати з гілками. Для рослини це нешкідливо, навіть навпаки: така обрізка стимулює ріст молодих пагонів. Єдине, після такої підрізання, дерево почне родити лише за рік, але так значно швидше.

У світі обліпихою засаджено понад мільйон гектарів плантацій. Основний експортер – Китай – нині не справляється із забезпеченням попиту. Бо, основні насадження в Піднебесній постаріли і вмирають. Тож, для України саме час цим скористатися. Та обліпиху так треба всім, що не вистачає навіть Україні.

Відео Природний антидепресант: чому українську обліпиху так шанують дієтологи і лікарі  

Природний антидепресант, лікує рани і опіки, допомагає хворому горлу, бронхам і легеням, підвищує рівень гемоглобіну в крові і навіть має омолоджувальну дію - недарма ці маленькі помаранчеві ягідки в Гімалаях вважали священними. Чому ж так люблять їх дієтологи, але мало шанують українські фермери, і хто, крім китайців, шикується в чергу за українською обліпихою - дивіться у сюжеті.  

Користь

Лікарі та дієтологи обліпиху називають жовтою вітамінкою. І радять споживати цю вітамінну бомбу саме зараз, у часи пандемії, бо обліпиха - найкращий товариш для імунітету. Вітаміну С в ній у півтора рази більше, ніж у лимонах.

Обліпиха – це природний антидепресант, лікує рани і опіки, допомагає хворому горлу, бронхам і легеням. Підвищує рівень гемоглобіну в крові і навіть має омолоджувальну дію.

Дієтологиня радить щодня з’їдати дорослим склянку обліпихи, дітям – пів. Куштувати можна навіть пізнім вечором. Адже цей продукт не підвищує рівень цукру та глюкози в крові. І якщо будете їсти постійно свіжу, чи заморожену, довго будете молодими, бо ягода містить багато антиоксидантів.

За останні 5 років майже вдвічі виріс попит на корисні супер-плоди у фармацевтиці, косметології та харчуванні. Передусім його сформувала Франція та її косметичні експерименти. Французам цікава олія з неї.

Источник материала
Поделиться сюжетом