До Нового року залишилося трохи більш ніж тиждень, настав час прикрасити будинок гірляндами, увімкнути "Один вдома" і купити атрибут зимових свят - мандарини. Виявляється, вибрати стиглі мандарини без кісточок - це ціле мистецтво. Фрукт повинен бути без плям, не сильно м'яким і не блищати. Розповідаємо, як вибрати стиглі мандарини в магазині, як їх правильно зберігати і звідки взагалі взялася традиція їсти мандарини на Новий рік.
Як вибрати мандарини
Всі ми звикли вибирати мандарини за зовнішнім виглядом, але не завжди красиві мандарини є смачними: то плід недостиглий, то всередині занадто багато кісточок, то почистити дуже важко.
- Отже, перший лайфхак. Визначити стиглість можна і за вагою: що мандарин важче, то він більш соковитий і зрілий.
- Мандарин повинен бути пружним на дотик.
- Не повинно бути занадто м'яких ділянок або вм'ятин, оскільки це є ознакою того, що фрукт перезрів і почав підгнивати.
- Можна злегка стиснути шкірку. Якщо бризнув сік, значить мандарини стиглі.
- Мандарини однакового сорту повинні бути приблизно рівні за формою. Великі й трохи здавлені з боків мандарини можуть виявитися кислішими.
- Слід купувати тільки неушкоджені плоди без плям гнилі. Що яскравішою і ближче до червоного кольору є шкірка плоду, то солодшим буде мандарин.
-
Не соромтеся купуючи мандарини попросити продавця відокремити шкірку від плоду. У стиглих і солодких мандаринів шкірка відійде легко й не залишить на м'якоті жодних слідів.
- Плід мандарина не повинен блищати і виглядати як футбольний м'яч. У такому випадку продавці могли його натерти воском, що явно не принесе користі. Якщо ви все-таки купили такий фрукт, то його слід ретельно промити теплою водою перед очищенням.
Але й це ще не всі поради з приводу мандаринів. Виявляється, пластикові пакети, який зазвичай дають у супермаркетах, не підходять для зберігання мандаринів. Якщо тримати ці фрукти в пакеті, вони почнуть швидко гнити.
Рекомендується зберігати мандарини у фруктовому відсіку холодильника, адже за кімнатної температури вони швидко псуються. Взимку можна розмістити плоди на утепленому балконі в провітрюваному ящику за умови, що температура повітря не нижче +6 градусів.
Якщо на гілочках є листочки, не обривайте їх, бо так фрукти довше зберігаються.
Які бувають види мандаринів
Турецькі мандарини середнього розміру у світло-помаранчевій або жовтій шкірці. Що яскравішим є забарвлення, то солодшим плід. У більшості шкірка тонка, але чиститься погано. У таких мандаринах багато кісточок.
Абхазькі мандарини мають кисло-солодкий смак, з вираженою кислинкою. Плоди жовто-помаранчеві, невеликі. Вони соковиті й майже без кісточок. Шкірка може бути тонкою або середньою, на ній можуть бути цятки зеленого кольору і прожилки.
Іспанські мандарини великі, з товстою шкіркою. Їх легко чистити, але в них буває багато кісточок. Як правило, плоди соковиті, кисло-солодкі. Солодкість відчувається більше, ніж кислинка.
Мандарини з Ізраїлю покриті тонкою блискучою шкіркою і чистяться без проблем. Вони солодкі, але трохи сухуваті.
Марокканські мандарини вважають одними з найсмачніших – вони солодкі й соковиті, середнього розміру, приплюснуті. У них яскравий колір - від золотисто-оранжевого до оранжево-червоного. Найчастіше вони без кісточок.
Китайські - жовтого відтінку, кисло-солодкі, з приємним смаком.
Японські мандарини невеликі (до 30 г), кислі або кисло-солодкі, без кісточок. Плоди шивамікан - приплюснуті з яскраво-жовтою шкіркою. У мандаринів сатсума пухка горбиста шкірка, груба м'якоть, часточки різного розміру.
Є ще зелені мандарини (філіппінські), вони мають горбисту зелену шкірку з жовтими просвітами, дуже м'які на дотик. Їх м'якоть помаранчева, соковита, солодка, з хорошим смаком.
Найкраще відокремлюються від шкірки мандарини японського сорту "Імператор", а також абхазькі, турецькі, марокканські, іспанські. Мандарини, в якій би країні вони не виросли, будуть смачними тільки в тому випадку, якщо вони стиглі.
Традиція з Китаю
Ароматний помаранчевий плід став невід'ємним атрибутом Нового року з часів СРСР, але насправді традиція почалася ще в Китаї приблизно в 1000 році до нашої ери.
Гість, що приходить на святкування Нового року, обов'язково підносив господарям двійко мандаринок. А йдучи отримував два інших від господарів. Подарувати мандарини означало побажати грошової удачі.
Словосполучення "двійко мандаринів" китайською мовою співзвучне зі словом "золото". Таким чином, даруючи мандарини, до оселі залучають гроші, бажаючи господарям у прийдешньому році фінансового благополуччя.
Вісім мандаринів, викладені колом або восьмикутником, вважали символом нескінченності того чи іншого блага. Ще одна особливість китайського Нового року - традиція купувати живі мандаринові деревця в горщиках замість ялинки.
А ви знали, що..
... біла сіточка між часточками, яку часто видаляють при очищенні фруктів, багата на глікозиди, що зміцнюють серце;
...у мандаринах містяться фітонциди, які знімають депресію і покращують настрій;
... мандарини не містять нітратів, як і "бояться" аскорбінової кислоти;
... мандарини допомагають печінці розщеплювати токсини і захищають її, зокрема й від ожиріння. Також вони знижують рівень шкідливого холестерину в крові.
Готуємося до Нового року: Як вибрати стиглі мандарини і які бувають їх різновиди
Щоб свято не було зіпсовано несвіжими або несолодкими фруктами, ділимося лайфхаками щодо вибору мандаринів
16:00 23.12.2020
До Нового року залишилося трохи більш ніж тиждень, настав час прикрасити будинок гірляндами, увімкнути "Один вдома" і купити атрибут зимових свят - мандарини. Виявляється, вибрати стиглі мандарини без кісточок - це ціле мистецтво. Фрукт повинен бути без плям, не сильно м'яким і не блищати. Розповідаємо, як вибрати стиглі мандарини в магазині, як їх правильно зберігати і звідки взагалі взялася традиція їсти мандарини на Новий рік.
Як вибрати мандарини
Всі ми звикли вибирати мандарини за зовнішнім виглядом, але не завжди красиві мандарини є смачними: то плід недостиглий, то всередині занадто багато кісточок, то почистити дуже важко.
- Отже, перший лайфхак. Визначити стиглість можна і за вагою: що мандарин важче, то він більш соковитий і зрілий.
- Мандарин повинен бути пружним на дотик.
- Не повинно бути занадто м'яких ділянок або вм'ятин, оскільки це є ознакою того, що фрукт перезрів і почав підгнивати.
- Можна злегка стиснути шкірку. Якщо бризнув сік, значить мандарини стиглі.
- Мандарини однакового сорту повинні бути приблизно рівні за формою. Великі й трохи здавлені з боків мандарини можуть виявитися кислішими.
- Слід купувати тільки неушкоджені плоди без плям гнилі. Що яскравішою і ближче до червоного кольору є шкірка плоду, то солодшим буде мандарин.
-
Не соромтеся купуючи мандарини попросити продавця відокремити шкірку від плоду. У стиглих і солодких мандаринів шкірка відійде легко й не залишить на м'якоті жодних слідів.
- Плід мандарина не повинен блищати і виглядати як футбольний м'яч. У такому випадку продавці могли його натерти воском, що явно не принесе користі. Якщо ви все-таки купили такий фрукт, то його слід ретельно промити теплою водою перед очищенням.
Але й це ще не всі поради з приводу мандаринів. Виявляється, пластикові пакети, який зазвичай дають у супермаркетах, не підходять для зберігання мандаринів. Якщо тримати ці фрукти в пакеті, вони почнуть швидко гнити.
Рекомендується зберігати мандарини у фруктовому відсіку холодильника, адже за кімнатної температури вони швидко псуються. Взимку можна розмістити плоди на утепленому балконі в провітрюваному ящику за умови, що температура повітря не нижче +6 градусів.
Якщо на гілочках є листочки, не обривайте їх, бо так фрукти довше зберігаються.
Які бувають види мандаринів
Турецькі мандарини середнього розміру у світло-помаранчевій або жовтій шкірці. Що яскравішим є забарвлення, то солодшим плід. У більшості шкірка тонка, але чиститься погано. У таких мандаринах багато кісточок.
Абхазькі мандарини мають кисло-солодкий смак, з вираженою кислинкою. Плоди жовто-помаранчеві, невеликі. Вони соковиті й майже без кісточок. Шкірка може бути тонкою або середньою, на ній можуть бути цятки зеленого кольору і прожилки.
Іспанські мандарини великі, з товстою шкіркою. Їх легко чистити, але в них буває багато кісточок. Як правило, плоди соковиті, кисло-солодкі. Солодкість відчувається більше, ніж кислинка.
Мандарини з Ізраїлю покриті тонкою блискучою шкіркою і чистяться без проблем. Вони солодкі, але трохи сухуваті.
Марокканські мандарини вважають одними з найсмачніших – вони солодкі й соковиті, середнього розміру, приплюснуті. У них яскравий колір - від золотисто-оранжевого до оранжево-червоного. Найчастіше вони без кісточок.
Китайські - жовтого відтінку, кисло-солодкі, з приємним смаком.
Японські мандарини невеликі (до 30 г), кислі або кисло-солодкі, без кісточок. Плоди шивамікан - приплюснуті з яскраво-жовтою шкіркою. У мандаринів сатсума пухка горбиста шкірка, груба м'якоть, часточки різного розміру.
Є ще зелені мандарини (філіппінські), вони мають горбисту зелену шкірку з жовтими просвітами, дуже м'які на дотик. Їх м'якоть помаранчева, соковита, солодка, з хорошим смаком.
Найкраще відокремлюються від шкірки мандарини японського сорту "Імператор", а також абхазькі, турецькі, марокканські, іспанські. Мандарини, в якій би країні вони не виросли, будуть смачними тільки в тому випадку, якщо вони стиглі.
Традиція з Китаю
Ароматний помаранчевий плід став невід'ємним атрибутом Нового року з часів СРСР, але насправді традиція почалася ще в Китаї приблизно в 1000 році до нашої ери.
Гість, що приходить на святкування Нового року, обов'язково підносив господарям двійко мандаринок. А йдучи отримував два інших від господарів. Подарувати мандарини означало побажати грошової удачі.
Словосполучення "двійко мандаринів" китайською мовою співзвучне зі словом "золото". Таким чином, даруючи мандарини, до оселі залучають гроші, бажаючи господарям у прийдешньому році фінансового благополуччя.
Вісім мандаринів, викладені колом або восьмикутником, вважали символом нескінченності того чи іншого блага. Ще одна особливість китайського Нового року - традиція купувати живі мандаринові деревця в горщиках замість ялинки.
А ви знали, що..
... біла сіточка між часточками, яку часто видаляють при очищенні фруктів, багата на глікозиди, що зміцнюють серце;
...у мандаринах містяться фітонциди, які знімають депресію і покращують настрій;
... мандарини не містять нітратів, як і "бояться" аскорбінової кислоти;
... мандарини допомагають печінці розщеплювати токсини і захищають її, зокрема й від ожиріння. Також вони знижують рівень шкідливого холестерину в крові.