19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Скандал із COVID-вакциною: СБУ і ДБР перевіряють інформацію про контрабандний препарат для високопосадовців
Скандал із COVID-вакциною: СБУ і ДБР перевіряють інформацію про контрабандний препарат для високопосадовців

Скандал із COVID-вакциною: СБУ і ДБР перевіряють інформацію про контрабандний препарат для високопосадовців

Приблизно у таких флаконах, але уп'ятеро менших, випускають вакцину від ковіду виробники "Файзер-Байонтек". Збоку - серійний номер. А всередині - концентрат, який спершу потрібно розбавити фізрозчином. Отримують цю вакцину вже понад 30 країн світу. України офіційно у цьому списку немає. Але препарат вже могли завезти в Україну контрабандою. Принаймні це вже перевіряє СБУ.

Інформацію про підпільне щеплення для віпів у колонці на сайті свого видання "ОБОЗРЕВАТЕЛЬ" оприлюднив бізнесмен Михайло Бродський. Він переконує, завезли флакони наприкінці грудня чартерним рейсом з Ізраїлю і під прикриттям дипломатичного паспорта.

"Треба через 21 день проколоти ще раз, і як вони будуть це робити, я не розумію, тому що вже і СБУ, і ДБР. Ну як воно могло бути? Щось десь списали, мабуть, на когось. Коли вакцинується 8 мільйонів людей, то там загубили 200-300 ампул. Вакцина, по-перше, не зареєстрована", - зауважив бізнесмен, голова редакційної ради видання "Обозреватель" Михайло Бродський.

Мовляв, коштує вся процедура щеплення від коронавірусу дві з половиною тисячі євро. Бізнесмен переконує, вакцинувався і прем'єр міністр Денис Шмигаль з родиною. Сам прем'єр цю інформацію спростовував.

"Доручив МОЗ та МВС перевірити інформацію, оприлюднену в ЗМІ, щодо можливої підпільної вакцинації препаратами невідомого походження. І одразу повідомлю власну позицію. Сам буду вакцинуватися власним коштом у другу або третю чергу, коли офіційно зареєстрована вакцина надійде у клініки", - запевнив прем'єр Шмигаль.

Це столична клініка Mediland, і саме тут зі слів Бродського перший укол вакцини від коронавірусу робили українські посадовці. Пов'язують її з Романом Голдманом, власником мережі медичного туризму. Він возить багатих українців на лікування до Ізраїлю.

Бродський вважає, саме Голдман запрошував топ-посадоців на щеплення. Допомагав йому начебто, очільник медичного комітету парламенту Михайло Радуцький. Голдман заяви поки не коментував. А от у клініці запевнили, щеплення вони не роблять.

Володимир Зеленський доручив СБУ провести розслідування. Бродський подав заяву до ДБР у вівторок. Відреагувати на неї там пообіцяли після свят. А от нардеп Радуцький у коментарі Радіо Свобода назвав ці звинувачення нісенітницею.

"Мабуть, комусь дуже сумно уперше за десятиліття проводити в Україні різдвяні і новорічні свята, от і придумує таке... Однак, хочу запевнити, як тільки в Україні появиться вакцина – я публічно зроблю щеплення під камерами", - переконує голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров'я нації Верховної Ради, "Слуга народу" Михайло Радуцький.

Про те, що їй пропонували вакцину, писала і колишня членкиня Центрвиборкому Наталія Бернацька. На чорному ринку її пропонують за дві з половиною тисячі доларів. У провладній фракції Слуги народу про підпільну вакцинацію нічого не знають.

"Я, принаймні, в кого не запитувала, всі казали, що це неправда. Кожен зі своєю родиною, пороз'їжджалися, точно не займається ніякими таємними вакцинаціями і не радимо іншим. Якщо це правда, що якась контрабандна вакцина, незрозуміло, як її транспортували", - міркує заступниця керівника фракції "Слуга народу" Євгенія Кравчук.

Бродський запевняє, перевозили саме з Ізраїлю. Бо там людей уже масово вакцинують саме "Пфайзером". Українка Людмила - серед тих, хто вже пройшов цю процедуру. Кололи вакцину американського виробника.

"Зробивши першу, мені кажуть, коли приходити на другу. Коли нас вакцинували, був тільки "Пфайзер". Наскільки я розумію, мені колють ту саму штуку у ту саму руку. Це безкоштовно, але це входить у пакет страхування", - розповіла українка в Ізраїлі Людмила Андросюк.

Ізраїль офіційно можливість контрабанди спростував. Речник тамтешнього міністра охорони здоров'я Йоел Едельштейн у коментарі BBC запевнив, це не можливо через вимоги до перевезення вакцини. Протягом всього ланцюга доставки має зберігатися середня температура -70 градусів . Лише в останні 5 днів перед використанням її можна тримати за температури до +8 за Цельсієм. Україна своє розслідування тільки почала. А опитані нами лікарі запевняють, без офіційної реєстрації препарату його використовувати не мають права. Якщо підпільну процедуру таки проводили, клініку мають позбавити ліцензії на медичну практику.

Марія Писаренко, Анна Несевра, Іван Довганик, "5 канал".

Источник материала
Поделиться сюжетом