19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
День святого Луки: що чекає на пару, яка уклала шлюб 20 лютого
День святого Луки: що чекає на пару, яка уклала шлюб 20 лютого

День святого Луки: що чекає на пару, яка уклала шлюб 20 лютого

В суботу, 20-го лютого, православні згадують про життєпис грецького ченця Луки Елладського, який заснував монастир Осіос Лукас.

Цей день також є поминальним, коли прийнято молитися за покійних близьких і рідних.

Історія Луки Елладського

Лука Елладський народився у 896-му році поблизу Дельфи. Юнак з 14-ти років обрав для себе життя ченця. З самого початку свого чернечого шляху він проживав у церкві Косьми і Даміана, потім, протягом 10-ти років служив в якості послушника. Лука повернувся до церкви, після чого вирішив перебратися на територію пустельного острова Амбелона.

Через деякий час Лука прийняв рішення про переїзд до гірського схилу Гелікону, де став "серцем" нової громади ченців. Об'єднавшись зі своїми однодумцями, Лука почав зведення храму св. Варвари, навколо якого через деякий час був створений монастир Осіос Лукас. Лука був відомий як цілитель святих.

Традиції Дня святого Луки

На Луки у зв'язку з співзвучністю з ім'ям цього святого, існувала традиція випікання пиріжків з цибульною начинкою. Ними пригощали бідних, вважаючи, що так закличуть своє благополуччя. Вважалося, що чим більшу кількість вдасться роздати - тим більш щедрими будуть подарунки вищих сил.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Viber! Читайте нас в Telegram!

Також ця традиція зв'язується з поминанням покійних родичів, що відбувається 20-го лютого. Так, пиріжки з цибулею прийнято приносити на могили, заодно пригощаючи всіх, кого зустрінете на шляху.

Заборони Дня святого Луки

В цей день жінкам заборонено здійснювати покупки в магазинах, а також ходити у зеленому одязі. В іншому випадку не уникнути біди.

Оскільки День святого Луки є поминальним, то заборонені весілля. Якщо вже хтось вирішить укласти шлюб 20-го лютого, то цей союз не буде тривалим.

Раніше сайт MY.UA повідомляв, яке свято відзначають християни 19-го лютого.

Приєднуйтесь до нас у Twitter і читайте найсвіжіші новини!

Слідкуйте за стрічкою новин у Flipboard!

Источник материала
Поделиться сюжетом