Вироблена в Індії: що відомо про CoviShield і як розпочалася кампанія вакцинації в Україні
Вироблена в Індії: що відомо про CoviShield і як розпочалася кампанія вакцинації в Україні

Вироблена в Індії: що відомо про CoviShield і як розпочалася кампанія вакцинації в Україні

В Україні триває вакцинація від коронавірусу. Минулого тижня нарешті привезли 500 тисяч доз ін'єкції. Якщо вірити плану вакцинації, впродовж найближчих двох місяців щеплюватимуть медиків, які працюють із коронавірусними хворими, а також військових на сході. Загалом календарний план розрахований на захист понад 14 мільйонів людей до кінця 2021 року. В Україні вже зареєстрували американську Pfizer та індійську Oxford/AstraZeneca (CoviShield).

Тобто фармкомпанії зможуть завезти їх до приватних клінік, але станеться це не раніше літа 2021 року. Що відбувається нині? Вакцина є, але імунізація не набирає обертів. Від осені охочих щепитися поменшало. Медики в чергу за уколом не стали, навпаки, чимало хто відмовляється.

В уряді кажуть, що це нормальний процес, і так на початках має бути. І все це на тлі погіршення ситуації із захворюваністю в нашій країні. В західних областях, зокрема на Закарпатті, медична система взагалі на межі колапсу, бо там щодня госпіталізують по 200 людей. Про це, а також про те, чому одні медики не готові вакцинуватися індійською вакциною, а інші охоче зробили це – Марія Писаренко розкаже.

Перший пішов. Це Євген Горенко, лікар-реаніматолог із ковідного відділення Черкаської обласної лікарні. Він перший в Україні отримав щеплення від коронавірусу.

Євген Горенко, вакцинований лікар-реаніматолог розповів, як почувається: "Як почуваєтеся? – Чудово, все добре".

І додав: "Повинно бути провакциновано 70% населення, вакцинація одного, 10,20 людей – це крапля в морі". 

Євген Горенко5 канал

Вакцинація в Україні все ж стартувала – за два місяці після початку імунізації в Європі і на 9 днів пізніше за обіцянку влади. А це Броварська лікарня на Київщині. Саме з неї почали другий день кампанії щеплень.

Колоти препарат тим, хто перехворів, можна. Але Національна група експертів із питань імунопрофілактики вирішила: має минути не менше півроку після хвороби. Через це не всі медики Броварської лікарні зголосилися на укол.

Далі естафету перехопив Київ. За день ввели першу дозу трьом десяткам медиків в Олександрівській лікарні – це головний ковідний шпиталь столиці.

Олексій Куценко, завідувач відділення реанімації для інфекційних хворих Олександрійської лікарні, говорить: "Почуваюся добре. Зрештою, побачите, як мені буде, я живий залишусь чи ні. Хоча я абсолютно не переживаю".

Він у листопаді перехворів на ковід. Як і більшість його колег. Останніми тижнями в Олександрівській знову забиті всі ліжкомісця інфекційного відділення.

Та якщо раніше складних хворих було лише 20%, тепер, кажуть, їх утричі більше. Почали тяжко хворіти діти і вагітні жінки.

Заступниця директора Департаменту охорони здоров’я ОДА Марія Поліщук каже: "Ми вирішили, що ми безсмертні і нам можна все. Ми в області маємо третю хвилю підйому захворюваності. Діти несуть інфекцію додому, а там уже старші люди хворіють. На 30% дітей стало більше, але і вони потребують допомоги в стаціонарі".

А це вже Чернівці. Тут ситуація ще гірша. Поки Київ шукав, де б закупити вакцину, тут почався новий спалах хвороби. 4 реанімації із 14 на Буковині заповнені вщерть.

Лікарка-інфекціоністка Ольга Кобевко говорить: "Буває, привозять пацієнтів, для яких немає дочки дотації кисню. Вчора був випадок, коли ми знов повернулись до кисневих подушок, яку квітні 2020 року".

Тепер як у квітні буде і в сусідній області – Івано-Франківській. Там оголосили двотижневий локдаун. Не працюватимуть магазини, крім продуктових, закриють ресторани і кафе. У транспорт пускатимуть за перепустками. В Офісі президента заявили: спалах хвороби – через курорт "Буковель". Навіть під час новорічного напів локдауну він працював. Та й тепер працюватиме. Просто зачинять кафе.

Зеленський у БуковеліФото з соцмереж

У лікарнях Франківщини уже бракує місць. Це кадри з мобільного шпиталю у Богородчанах – те, що раніше ми бачили на відео з Європи та США. Поруч із центральною районною лікарнею просто надворі розгорнули намети із 120 ліжками.

Андрій Бойчук, голова Івано-Франківської облдержадміністрації, говорить: "Ось так виглядає цей модуль, ось такі знаходяться там ліжка. Встановлені кисневі концентратори. Встановлені стійки для крапельниці. Ліжка ортопедичні, регульовані, з можливістю підіймання спини пацієнта, ніг".

Мобільний шпиталь5 канал / Час. Підсумки тижня

Бо у сусідніх райцентрах – в Яремчі, Коломиї та Лисці – лікарні теж забиті.

Іван Коляджин, гендиректор КНП "Богородчанська ЦРЛ", каже: "Ми комплектували так бригади, для того, щоб профільний спеціаліст по терапії був один у мобільній бригаді. Щоб не тільки одні хірурги працювали, а й інші спеціалісти: інфекціоністи, пульмонологи у кожній є бригаді розгорнуто".

Саме ці фахівці першими і мають отримати щеплення від ковіду. Та вакцинуватися медиків не змушуватимуть – усе добровільно. Перед процедурою підписують документ. Але лікарі уколу не хочуть самі.

Завідувач відділення реанімації для інфекційних хворих Олександрійської лікарніОлексій Куценко говорить: "Якщо чесно, мені трошки стидно, тому що із всього відділення мого де 24 співробітника, погодилися щепитися всього двоє. Я і ще одна колега. Дуже багато інформацїі неправдивої".

На Київщині щепитися захотіли менше половини зі списку медпрацівників першої хвилі. У Чернігові погодилися лише третина лікарів. У МОЗ про масові відмови медиків знають.

Віктор Ляшко, головний санітарний лікар України, каже: "Так, ми на перших етапах розуміємо, що відсоток не такий, як хотіло б Міністерство охорони здоров'я. Це звична практика. Всі країни, які починали кампанію імунопрофілактики, не мали великого відсотка".

Чому ж українці не довіряють індійській вакцині? МОЗ звинувачує журналістів, мовляв, залякали тим, що вона неякісна і не пройшла випробування. Імунологи ж кажуть: боятися нічого. А індійське походження пояснюють на прикладі пляшки Коли. Виробляють її на заводі в Україні з українською водою. Але рецептура та сама оригінальна. Так само і вакцина. Умовно - її рецепт - той самий від AstraZeneca. Просто виробили заводи на території Індії. І повісили етикету Covishield".

Україна поки що отримала лише одну таку поставку – це півтора мільйона доз. Скільки заплатили, у МОЗ не оприлюднюють. За даними з відкритих джерел це близько 1,5 млрд гривень. Третя фаза випробувань Ковішилду ще триває. Але вакцину застосовувати можна – її схвалили для екстреного використання. І у січні вона отримала європейський сертифікат якості. Ефективність у неї трохи більше 70%. Добувати препарат для України минулими вихідними їздив особисто міністр охорони здоров'я Максим Степанов. І навіть трохи попрацював віп-вантажником.

Партію до Києва привезли у вівторок 23 лютого. Борт летів із Мумбая із зупинкою у Стамбулі. Утім, урочисто її ніхто з посадовців не зустрічав, всупереч ковідній традиції Банкової.

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов звітував: домовилися і про наступні поставки – зокрема китайської Sinovac, за яку Україна вже заплатила майже 1 млрд гривень, від Novavax, і від Pfizer. А ще проговорився, в Україні можуть тестувати нову вакцину того індійського виробника Bharat Biotech, але у формі спрея або капель у ніс.

Степанов сказав: "Цього об'єму більше, ніж достатньо, для повноцінної програми вакцинації протягом поточного року. Ми не зупиняємося, ще збираємося контрактувати".

Україна очікує такі поставки:

Pfizer – більше 100 тис доз,

Sinovac (CoronaVac) – близько 2 млн доз,

AstraZeneca (CoviShield) – майже 4 млн доз,

NovaVax – 15 мільйонів доз із терміном поставки орієнтовно у липні цього року

Щепити медиків почали уже в усіх областях. Тримати препарат треба в холодильниках від +2 до +8 градусів. У міністерстві розрахували: на весь час кожна мобільна бригада отримує 5 тисяч доз. Публічно щепилися від коронавірусу чільник МОЗ Максим Степанов і Володимир Зеленський, який при цьому вирішив ще й оголити торс.

Степанов пояснює, що закон не дає права можновладцям без черги отримувати вакцини: "Треба, щоб ми внесли зміни до нашого національного плану і зробили таку популяризацію, щоб могли вакцинуватися міністри, члени уряду, народні депутати, щоб власним прикладом показали. Інформаційна кампанія яку ми проводимо, будемо проводити і далі".

Та от помітили її хіба у самому міністерстві. На відео, які публікує місцева влада, лікарі носять коробки з флаконами вакцин у захисних костюмах.

Лікар-імунолог Федір Лапій говорить: "Таке враження, що вони працюють з хімічною зброєю, біозброєю. Коли я спитав: для чого, вони сказали, що треба підкреслити важливість моменту. Пояснюють це важливістю момента, вища ніж посадка марсохода. Це, навпаки, більше відлякає людей".

До кінця року отримати безкоштовне щеплення зможуть усі охочі. Знову обіцяють в уряді. Перші 4 етапи – це лікарі на фронті боротьби з ковідом і пацієнти з груп ризику. Так, за планом, до квітня щеплення отримають понад три з половиною тисячі медичних працівників, працівників лікарень та військові із зони Операції об’єднаних сил.

Кого планують імунізувати насамперед до кінця 2021 року:

  • Лютий-квітень – 367 тис – медики на ковід-фронті та військові із зони ООС
  • квітень-травень – 1,9 млн – медики первинної допомоги, люди від 80 років
  • травень-червень – 363 тис – інші категорії медиків
  • червень-липень – 2,9 млн – люди 70-79 років
  • липень-серпень – 640 тис – співробітники структури державної безпеки
  • серпень-вересень – 2,3 млн – люди 65-69 років
  • вересень-жовтень – 1,4 млн – працівники сфери освіти
  • жовтень-листопад – 2,8 млн – люди 60-64 років
  • листопад-грудень – 1,7 млн – інші групи ризику

Кожна людина має отримати дві дози. Але з інтервалом від 4 до 12 тижнів. Про нього і досі дискутують медики в усьому світі.

Федір Лапій, лікар-імунолог, каже: "Коли збільшується інтервал між 1 і 2 дозою до 8 тижнів та більше, то сила імунної відповіді і ефективність захисту є вищою. Можна вколоти з двох різних партій чи серій вакцини. Але ми не говоримо про взаємозамінність. Друга доза має бути того самого виробника".

Та українські медики вирішили: збільшувати його не будуть.

Віктор Ляшко говорить: "Графік побудований, так як побудовано в інструкції. Кожні 28 днів".

Днями запис на вакцинацію відкриють через додаток "ДІЯ", але чекати треба буде кілька місяців. Експерт каже, формування списків тих, хто точно готовий щепитися, поліпшить логістику. Бо імунізувати все населення – виклик для держави.

Андрій Скіпальський, експерт із громадського здоров'я, каже: "Якщо б медична система на місцях спрацює, щоб були складені списки, щоб був обдзвін літніх людей, і літні люди чекали. Тоді буде ясна картина, щоб не їздити в порожню. Це величезна витрата ресурсів".

Вакцинуватися наважуються далеко не всі українці. Від осені охочих поменшало. Опитування Галоп Інтернешенл на кінець минулого року виявило 53% українців, які готові це зробити. Соціологічна група "Рейтинг" у середині січня нарахувала таких майже 40%.

Експерт із громадського здоров'я Андрій Скіпальський говорить: "Ми схильні довіряти фейкам. Ми схильні не довіряти уряду - був нечіткий план вакцинації уряду, всі очікували, що вона має приїхати раніше. Люди дуже розслабилися. Але альтернативи вакцинації немає".

За два роки уряд хоче імунізувати зо 20 млн українців. Усіх їх від 1 березня вноситимуть до бази вакцинованих. В уряді прогнозують: до літа вакцину можна буде купувати в аптеці. Розраховують під сезон відпусток, бо чимало країн вимагатимуть довідки про ковід-імунітет для подорожей. За даними джерел ЗМІ в уряді, на полицях аптек вакцини можуть з'явитися і швидше. Їм продаватиме держава той самий невикористаний індійський препарат. Бо через недовіру і брак роз'яснень для людей щепитися просто не буде охочих.

Марія Писаренко, Ольга Сошенко, Павло Тихоненко, "Підсумки тижня"

Источник материала
Поделиться сюжетом