6 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
У НАТО є розбіжності щодо газопроводу "Північний потік-2" - Столтенберг
У НАТО є розбіжності щодо газопроводу "Північний потік-2" - Столтенберг

У НАТО є розбіжності щодо газопроводу "Північний потік-2" - Столтенберг

Існують різні погляди в НАТО щодо проекту "Північний потік-2" / фото REUTERS

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявляє, що країни-члени Альянсу мають розбіжності щодо будівництва російського газопроводу "Північний потік-2".

Про це Столтенберг повідомив на прес-конференції у Брюсселі після першого дня засідання міністрів закордонних справ країн-членів НАТО, яке відбувається 23-24 березня.

"Існують різні погляди в НАТО щодо проекту "Північний потік-2". Такий стан справ вже існує впродовж кількох років. Не лише Сполучені Штати, але й також деякі інші союзники критично ставляться, однак усі країни-члени мають розбіжності в думках", - зазначив Столтенберг.

"Реальність полягає у тому, що оскільки НАТО спирається на консенсус, то не ухвалювало рішення щодо "Північного потоку-2". Ми зосереджуємо увагу на тому, як ми можемо збільшити рівень диверсифікації поставок (енергоресурсів) і вирішити питання безпеки енергетичних поставок, але ми не маємо жодної позиції щодо "Північного потоку-2", - сказав генсек Альянсу.

За його словами, він завжди цінує, коли країни-члени НАТО можуть узгодити єдину позицію.

"Водночас я також переконаний, що НАТО впродовж багатьох років довело, що ми здатні продовжувати зберігати відданість нашому ключовому завданню - обороняти і захищати один одного, попри факт, що інколи бувають розбіжності, як для прикладу ми це бачимо стосовно "Північного потоку-2", - додав Столтенберг.

Газопровід "Північний потік-2": що відомо

  • Засновником компанії Nord Stream 2 AG є російський "Газпром". Фінансують проект європейські компанії - французький Engie, австрійська OMV, британсько-нідерландська Shell, німецькі Uniper і Wintershall.
  • Газопровід "Північний потік-2" побудований уже більш ніж на 90%.
  • США ввели проти "Північного потоку-2" низку санкцій і неодноразово закликали європейських союзників і приватні компанії припинити роботи з будівництва газопроводу.
  • 7 січня в Німеччині заснували фонд з підтримки добудови "Північного потоку-2".
  • 18 компаній уже відмовилися від участі в проекті або планують це зробити через загрозу потрапити під санкції.
  • 6 лютого компанія Nord Stream 2 AG заявила про продовження робіт з прокладання труб для газопроводу.
  • Lержсекретар Сполучених Штатів Америки Ентоні Блінкен наголосив, що будівництво російського газопроводу "Північний потік-2" суперечить енергетичній безпеці Європи і має потенціал підірвати інтереси України, Польщі та інших країн.

Читайте останні новини України та світу на каналі УНІАН в Telegram

Автор: Віталій Саєнко

Теги по теме
НАТО Северный поток-2
Источник материала
Поделиться сюжетом