Корабель Starship SN11 Ілона Маска вибухнув під час випробувань. Відео
Корабель Starship SN11 Ілона Маска вибухнув під час випробувань. Відео

Корабель Starship SN11 Ілона Маска вибухнув під час випробувань. Відео

Американська компанія SpaceX втратила черговий прототип корабля Starship для польоту на Марс.

Раніше Федеральне управління цивільної авіації США дало добро на льотні випробування Starship SN11 і SpaceX мав намір провести чергові висотні льотні випробування.

Однак спроба так і не увінчалася успіхом: ракета Starship SN11 злетіла, але приземлитися не змогла. Запускали її під час сильного туману і це чітко видно на відео.

Як все відбувалося

Апарат успішно піднявся на задану висоту, перейшов в горизонтальне положення і почав зниження для посадки. Однак після спуску зв'язок з кораблем зник.

Приєднуйтесь до нас у Twitter, а також читайте інші новини науки і суспільства в Flipboard!


Які були плани

Starship SN11 повинен був повторити програму атмосферних випробувань, які проходили SN10 і SN9 — тобто, піднятися на висоту 10 км, здійснити керований спуск бортом вниз з допомогою аеродинамічних рулів з маневром «belly flop» з розворотом хвостом вниз і м'якою посадкою. В Starship SN11 інженери внесли необхідні поліпшення, аби той не повторив долю Starship SN10, чиї випробування закінчилися посадкою і вибухом після неї.


Наша стрічка новин - Telegram і Viber!

Starship об'єднує в собі дві функції - другого ступеня, який використовується для досягнення орбітальної швидкості при запуску із Землі, і багаторазового космічного апарату, здатного злітати, виконувати політ у космічному просторі і здійснювати керовану посадку на Землю, Місяць або Марс. В перспективі цей корабель багаторазового використання планується запускати для виконання далеких космічних місій надважкою ракетою-носієм Super Heavy, оснащеною 28 потужними двигунами Raptor, яка здатна виводити на низьку навколоземну орбіту до 150 тонн корисного навантаження.

Starship SN10

Під час випробувань попереднього прототипу Starship SN10 протягом декількох хвилин піднявся до запланованої висоті і перейшов у режим керованого падіння. На відміну від попередніх двох спроб, цього разу двигуни корабля спрацювали згідно з певним алгоритмом. Ракета здійснила успішну посадку на спеціальну площадку, розташовану поблизу стартового столу. Але після приземлення виявилося, що корабель кілька покосився в одну сторону. Частина його корпусу загорілася, і через кілька хвилин ракета вибухнула.

Нагадаємо, раніше MY.UA повідомляв про те, що в 2020-му році вченими на південному сході Азії було виявлено слід від падіння метеорита у вигляді гігантського кратеру.

Источник материала
Поделиться сюжетом