Зеленський підписав закон про референдум
Зеленський підписав закон про референдум

Зеленський підписав закон про референдум

Президент України Володимир Зеленський підписав закон про референдум.

Інформація надійшла від Руслана Стефанчука – заступника голови Верховної Ради Дмитра Разумкова. Поки самого указу на Офіційному сайті президента немає, однак, за даними Стефанчука, вже сьогодні відповідна інформація має з’явитися на сайті.

"Та інформація, яка у мене є - президент підписав закон про всеукраїнський референум, і сьогодні інформація повинна з'явитися на сайті президента", - ділиться Руслан Стефанчук.

Нагадаємо, що термін підписання закону про народовладдя через всеукраїнський референдум затягувався. Рада ухвалила закон ще наприкінці січня поточного року. Готували закон, правда, ще довше.

Одна із передвиборчих обіцянок президента

Володимир Зеленський ще в 2019 році, йдучи на вибори президента України, підкреслював, що займеться ініціативою щодо референдуму. Команда президента витратила більше року на розробку відповідного документа. Верховна Рада розглянула його й підтримала наприкінці січня 2021 року.

Підтримати ініціативу Зеленський особисто просив всю свою фракцію «Слуга народу». У результаті "за" проголосували 255 народних депутатів, серед яких 226 із фракції «Слуг».

Стрічка новин України та світу, політичні новини в нашому Viber

Що в  тексті закону

По-перше, описано процедуру, яку треба пройти, щоб розпочати всеукраїнський референдум. Для цього треба зібрати щонайменше 3 мільйони підписів за його проведення. До того ж, голосувати мають хоча б дві третини областей, з кожної має бути не менше 100 тисяч підписів.

Якщо всі норми виконані, то президент має видати указ про проведення референдуму. Розглядати на референдумі пропонується лише важливі питання: питання загальнодержавного значення, щодо зміни території, щодо скасування тих чи інших законів, щодо внесення змін у Конституцію.

Чинним вважатиметься рішення референдуму, якщо за нього проголосує більше половини виборців.

Всі новини України та світу, новини Верховної Ради в нашому Telegram

Нагадаємо, раніше портал MY.UA повідомляв, що Зеленський відвідав передові позиції України в Донбасі. 

Також портал MY.UA писав, що Олена Зеленська впровадила зміни в українських школах.

Не пропустіть наші новини на каналі в Twitter та читайте нас у Flipboard

Источник материала
Автор статьи
Екатерина Кукиб
Журналист
Поделиться сюжетом