Кулеба заявив про підтримку Чехії у протистоянні з Росією: дипломатичний скандал набирає обертів
Кулеба заявив про підтримку Чехії у протистоянні з Росією: дипломатичний скандал набирає обертів

Кулеба заявив про підтримку Чехії у протистоянні з Росією: дипломатичний скандал набирає обертів

Чеська влада оголосила, що висилає 18 російських дипломатів через вибухи на складах боєприпасів у Моравії в 2014 році. За даними правоохоронців Чеської республіки до справи причетна Росія.

У 2014 році Чехію приголомшили вибухи на складах з боєприпасами в Моравії. Загинули внаслідок надзвичайної події 2 людей. З того часу в країні тривало слідство, яке встановило «російський слід» в цій історії.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба висловив цілковиту підтримку дій чеської влади та відзначив, що не здивований через причетність до вибухів Росії.

«Ми в Україні надто добре знаємо зловмисні методи РФ. Такі злочини не мають залишатися без покарання», - додав Кулеба.

Про це він написав на офіційній сторінці у соціальній мережі Твіттер.

Детальніше про подію

На складах в Моравії зберігалася зброя, що могла призначатися для українського МВС та Нацгвардії. Склади орендувала приватна компанія, що легально продає зброю. Везти її мали до Болгарії, але за даними чеських ЗМІ, ця країна могла бути проміжною ланкою, а одним із кінцевих одержувачів могла бути Україна, що на той час вже боронила свої території від російської агресії.

Серед підозрюваних у причетності до вибухів 2 росіянина, яких звинувачують в отруєнні «Новачком» російського ексрозвідника Сергія Скрипаля та його доньки.

Сталося це в британському Солсберрі в 2018 році. Цих підривників-отруювачів оголошено у розшук.

У понеділок, 19 квітня, чеський уряд розглядав подробиці цієї справи. Після засідання обіцяють розсекретити їх громадськості.

Прем'єр-міністр Чехії та міністр внутрішніх справ, що виконує і обв'язки глави МЗС, оприлюднили деякі подробиці резонансної справи про вибухи на складах боєприпасів у 2014 році в місті Врбетіце. Загинуло тоді 2 людей, сильних пошкоджень зазнала інфраструктура.

Прем'єр Андрей Бабіш повідомив, що на підставі доказів, отриманих спецслужбами Чехії, існує обгрунтована підозра щодо причетності до події представників російських спецслужб.

Оскільки Чеська Республіка – суверенна країна, вона буде належним чином реагувати на такі дії, відзначили чиновники.

Андрей Бабіш подякував спецслужбам країни за сумлінну роботу в такий тяжкий період.

Міністр закордонних справ Чехії Ян Гамачек прийняв рішення вислати з країни 18 російських дипломатів, оскільки їх визнали агентами російської розвідки.

Станом на 18 квітня впродовж 48 годин вони мали покинути Чехію.

Слідкуйте за нами, де Вам зручно: наш Telegram та Viber!

Офіцери російських спецслужб, яких розшукує чеська поліція за причетність до вибухів на складах в 2014 році, засвітилися і в інших справах.

Причетні вони, нібито, і до отруєння колишнього співробітника ГРУ Сергія Скрипаля та його доньки бойовим токсином «Новачком», який виробляють тільки в Росії.

Імена в паспортах підозрюваних Руслан Боширов та Олександр Петров. За даними групи міжнародних розслідувачів Bellingcat, насправді їх звати Анатолій Чепіга та Олександр Мишкін.

Чеська поліція оприлюднила їхні фото в своєму Твіттері, де стверджується, що розшукувані мають і інші документи – паспорти громадян Молдови та Таджикістану.

Саме ці російські агенти і заклали вибухівку на складах боєприпасів у Чехії, впевнені у слідстві, як повідомляє чеська преса.

У містечко, де розташовані склади вони прибули за 5 днів до події у жовтні 2014 року. Другий вибух стався через кілька місяців – у грудні.

Раніше сайт новин MY.UA писав, що Путін перейшов до "плану Б" щодо України.

Штаб ООС повідомив про кількість порушень режиму припинення вогню. Більше актуальних новин шукайте на порталі MY.UA.

Читайте нас також в Twitter

Слідкуйте за нами в Flipboard

Источник материала
Поделиться сюжетом