Зрада національних інтересів: президент віддав Крим флоту РФ на 25 років
Зрада національних інтересів: президент віддав Крим флоту РФ на 25 років

Зрада національних інтересів: президент віддав Крим флоту РФ на 25 років

21 квітня 2010 року тодішні президенти України та Росії Віктор Янукович та Дмитро Медведєв підписали так звані Харківські угоди, якими продовжили термін перебування Чорноморського флоту Росії у Криму з 2017 до 2042 року з автоматичною прологнацією на 5 років. Це зробили в обмін на газові знижки. Україна мала платити на $100 менше при ціні від $333 за 1 тис. куб. м газу. Або ж на 30% дешевше, якщо ціна була нижче $333. При цьому саму знижку оформлювали як борг України, який гаситься до 2042 року нарахуванням орендної плати за перебування ЧФ у Криму.27 квітня 2010-го Верховна Рада мала ратифікувати угоду. Цього дня в залі засідань вчинили справжній ґвалт, аби не допустити голосування. Спершу опозиція залила системи для голосування клеєм та накрила прапорами України. Коли до зали увійшов спікер Володимир Литвин, полетіли десятки яєць. Охоронцям довелося ховати його під парасолькою, але одне яйце таки влучило йому в обличчя. Потім опозиційні нардепи мали застосувати димові шашки. Проте зробив це лише Андрій Парубій. У залі розпочалася бійка. Паралельно бійка була і під стінами парламенту: опозиційні активісти зчепилися із силовиками.

В результаті без обговорення парламент 236 голосами ратифікував Харківські угоди. Серед нардепів, що їх підтримали були Рінат Ахметов, Андрій Деркач, Василь Хмельницький, соратник Ігоря Коломойського Ігор Палиця. У переліку є нинішній заступник голови КС Сергій Головатий та сестра одного з лідерів ОПЗЖ Сергія Льовочкіна Юлія, яка тоді мала прізвище Носова, теперішній керівник Одеської ОДА Сергій Гриневецький.Саме після цих домовленостей РФ почала нарощувати свій військову присутність на півострові, що згодом вилилось в його окупацію в 2014 році. Після неї Росія заявила, що угода про базування чорноморського флоту з Україною втратила чинність. Київ натомість оскаржує рішення в міжнародних судах.Також у березні 2021-го Рада національної безпеки й оборони доручила СБУ перевірити усі обставини ратифікації нардепами вище згаданих умов. Їм можуть оголосити підозру в зраді України.
На політичному рівні Харківські угоди були зрадою. Але притягнути депутатів до відповідальності за голосування за них неможливо. Про це в коментарі Gazeta.ua сказав народний депутат від "Голосу", член Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Сергій Рахманін. Він вказує, що 80-та стаття Конституції звільняє депутатів від юридичної відповідальності за голосування у Верховній Раді. Також є усталена практика Страсбурзького суду і рішення Європейського суду з прав людини. Де відкидається ідея відповідальності, насамперед кримінальної, за політичні рішення.

Источник материала
Поделиться сюжетом