В Україні змінили вимоги до банківських договорів: більше ніякого "дрібного шрифту"
В Україні змінили вимоги до банківських договорів: більше ніякого "дрібного шрифту"

В Україні змінили вимоги до банківських договорів: більше ніякого "дрібного шрифту"

З вівторка, 27 квітня, в Україні почалася дія нових правил Національного банку, відповідно до яких будуть встановлені додаткові вимоги до банківських договорів, які допоможуть розкривати повну інформацію про послугу.

Дата прийняття відповідної постанови Національного банку - 26 січня.

Детальніше про постанову Національного банку України

Відповідно до цієї постанови банкам давався тримісячний термін (до 27 квітня 2021) на приведення їх діяльності до необхідних норм щодо розкриття відомостей у договорах.

Читайте інші новини економіки, суспільства і фінансів в Viber!

Зокрема, маються на увазі вимоги до договорів про кредити для споживачів, вклади (депозити), до процедури відкриття та ведення поточних рахунків.

Банки зобов'язали до надання в договорах повного опису послуг. У договорах про внесок (депозит) повинна міститися конкретна дата, до якої потрібно повернути вклад. Також в них повинні бути відомості про право банку на продовження терміну дії вкладів (депозитів) і т. д.

Актуальні новини доступні на нашому каналі Telegram!

Договір про споживчий кредит повинен містити відомості про перелік і вартість доппослуг, умови, які стають приводом для зміни процентних ставок або іншого платежу і т.д. Шрифт тексту договору повинен бути розміром не менше 11 пунктів друку.

З якою метою вводять нові вимоги

Головним завданням оновлення списку вимог до банком є забезпечення розкриття всіх необхідних відомостей про послугу, права та обов'язки банків і споживачів, а також - про наслідки у разі порушень зобов'язань. Згідно з інформацією Нацбанку, так споживачі зможуть розуміти умови фінансових послуг і розважливо вирішувати, чи укладати договір.

Також MY.UA повідомляв, що в Ощадбанку повідомили новину про прострочені картки.

Також ми писали, що в Україні запрацював сервіс автоматичного призначення пенсій.

Не пропустіть свіжі новини на каналі в Twitter, а також читайте нас у Flipboard, де зібрана вся стрічка новин!

Источник материала
Автор статьи
Екатерина Танчик
Редактор новостей
Поделиться сюжетом