Нові тарифи на світло: чого чекати українцям
Нові тарифи на світло: чого чекати українцям

Нові тарифи на світло: чого чекати українцям

В Міністерстві енергетики України заявили, що тарифи на електроенергію не відповідають кінцевій реальній ціні та мають диференціально залежати від конкретної області.

Заступник міністра енергетики Юрій Бойко повідомив, що тариф на електроенергію для населення повинен бути в 2 рази вище.

Він заявив, що з 1 липня 2019 року ціна мала би бути значно вищою.

На його думку, ціна електрики повинна бути від 2,60 до 4 грн за кВт/год в залежності від регіону України. Чиновник підкреслив, що завдяки урядовим обмеженням на ринку електроенергії, тарифи для населення залишаються доступними.

За словами Бойка, станом на сьогодні ціна мала б становити від 2,60 - 2,96 грн за кВт/год по м. Києву та Дніпропетровській області, до 3,70 - 4 грн за кВт/год у Івано-Франківській та Луганській областях відповідно (тариф на розподіл на сьогодні найвищий саме в Луганській області і є втричі вищим, ніж в м. Києві).

Чекаємо на Вас в месенджерах Telegram та Viber!

Що робить держава

Для того, щоб електроенергія була доступною кожному громадянину держави уряд ще в червні 2019 року прийняв Постанову № 483 «Про затвердження Положення про покладення спеціальних обов’язків на учасників ринку електричної енергії для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку електричної енергії».

У рамках виконання ПСО виробники електроенергії продавали державним трейдерам свою продукцію лише за 1 копійку за кВт/год.

Виходячи з того, що середньомісячний показник споживання електричної енергії одним домогосподарством становить 170 кВт/год, то середня ціна по Україні за кіловатгодину становила на кінець 2020 року 1,21 грн.

При цьому транспортування – передача, розподіл та постачання електроенергії, складало 1,2 грн. Тобто вартість безпосередньо електроенергії для населення складала всього 1 копійку.

Така ціна є збитковою для підприємств та не покриває навіть собівартість вироблення енергії.

У 2021 році тариф на транспортування зріс на 26% до 1,51 грн.

Юрій Бойко пояснює, що якби тариф зберегли на минулорічному рівні, то виробники ще мали б доплачувати по 31 копійці за споживання кожної кіловатгодини.

Про ПСО – минуле та теперішнє Серед усіх проблемних питань електроенергетики (яких насправді чимало), одним з...

Опубликовано Юрій Бойко Понедельник, 10 мая 2021 г.

Ситуація ускладнилася ще і тим, що за прогнозами експертів у 2021 році кількість споживання електроенергії мала зрости на 10%. Також на 10% зросла собівартість виробництва (зросла заробітна плата в Україні, запланували ремонт атомних енергоблоків та інше).

Підприємства вже не могли виконувати покладені на них обов'язки ПСО.

Перегляд ціни

Уряд у грудні минулого року переглянув ПСО та вніс деякі зміни. Зокрема дію ПСО продовжили, але ціна стала 1,68 грн за кВт/год спожитої енергії. Планувалося, що такий тариф діятиме з 1 січня до 31 березня 2021 року.

Однак, за словами Бойка, навіть така ціна не достатньо висока і не може забезпечити нормальну роботу підприємств у рамках ПСО.

Зараз середня ціна на електроенергію становить1,6 грн (з врахуванням всіх зон), а транспортний тариф становить 1,51 грн. Тобто безпосередньо електроенергія коштує 9 копійок.

Через це навіть при 100% оплаті від користувачів розрахуватися з державними виробниками електроенергії не вийде. Тому Юрій Бойко наполягає, що умови ПСО мають бути переглянуті, а галузь не повинна працювати у збиток.

Раніше сайт новин MY.UA писав, що в Україні зросте вартість електроенергії.

Встановлена ціна на електроенергію в Україні далека від реальної. Всі новини енергетики читайте на порталі MY.UA.

Підписуйтесь на наш канал в Twitter та дізнавайтесь всі новини України та світу!

Приєднуйтесь до нас в Flipboard!

Источник материала
Поделиться сюжетом