У Верховній Раді 35 докторів наук та 73 кандидати: хто має почесні звання і депутатські надбавки
У Верховній Раді 35 докторів наук та 73 кандидати: хто має почесні звання і депутатські надбавки

У Верховній Раді 35 докторів наук та 73 кандидати: хто має почесні звання і депутатські надбавки

У Верховній Раді 9-го скликання науковий ступінь доктора наук мають 35 народних депутатів, кандидата наук (доктора філософії) - 73 нардепи (найбільше - юридичних та економічних наук), почесне звання "заслужений" (юрист, економіст, журналіст, лікар, будівельник, працівник сільського господарства, сфери послуг тощо) мають 35 нардепів. А 23 депутати є викладачами, доцентами, професорами або ж ректорами.

Такі дані станом на грудень 2020 року отримав рух "Чесно". 

Найбільше депутатів з науковим ступенем — у фракції "Слуги народу" (32 нардепа). На другій сходинці — ОПЗЖ (12 народних обранців). Найменше (чотири нардепи) — у депутатській групі "За майбутнє" та позафракційні.

Найбільша кількість депутатів зі званням "заслужений" також у "Слуги народу" та ОПЗЖ - вісім осіб, більшість із них - заслужені юристи.

Наприклад, нардеп і кум Путіна Віктор Медведчук є чинним членом Національної академії правових наук України. У 1996 році він захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук, а у 1997 році - дисертацію на здобуття наукового ступеня доктора юридичних наук.

Як вже повідомлялося, Медведчук задекларував 55 тис. гривень, одержаних за звання академіка від Національної академії правових наук України. У 2001 році історик, письменник та ексдепутат Дмитро Чобіт видав книгу "Нарцис. Штрихи до політичного портрета Віктора Медведчука", в якій розкритикував його науковий доробок.

Трохи більш ніж чверть депутатів отримують надбавку за вчений ступінь чи почесне звання, а 20 депутатів отримують подвійну надбавку.

Встановлена доплата за науковий ступінь становить:

  • кандидата наук (доктора філософії) - 15% посадового окладу;
  • доктора наук - 25%;
  • за почесне звання "заслужений” - 20%;
  • за почесне звання “народний” - 40%.
іг
ЧЕСНО

У 2021 році посадові оклади Верховної Ради виглядають так:

  • голова Верховної Ради — 27 240 гривень (12 мінімумів);
  • перший заступник — 26 105 гривень (11,5 мінімумів);
  • заступник — 24 970 гривень (11 мінімумів);
  • голова комітету, спецкомісії, фракції чи групи — 23 835 гривень (10,5 мінімуму);
  • перший заступник, заступник голови комітету, заступник голови спецкомісії, секретар комітету, заступник голови депутатської фракції чи групи, голова підкомітету комітету — 23 381 гривня (10,3 мінімуму);
  • член комітету — 22 770 гривень (10,0 мінімуму).
іг
ЧЕСНО

Виходячи з цього, у пересічного депутата - члена комітету надбавка становитиме 3415,50 гривні на місяць.

Таку суму отримуватиме скандальний нардеп від ОПЗЖ Ілля Кива - за умови, що він остаточно пройде процедуру отримання звання кандидата наук з державного управління. До кінця роботи Ради 9-го скликання вона становитиме майже 110 тис. гривень.

Нагадаємо, ІлляКива  нещодавно захистив кандидатську дисертацію на тему: "Механізми впливу громадянського суспільства на державне регулювання правоохоронної діяльності (на прикладі країн ЄС та України)" та став кандидатом наук із державного управління. 

Автор:
Лінда Хурані
Источник материала
loader
loader