В Україні кабмін підняв ціни: скільки тепер коштуватиме бензин і дизель
В Україні кабмін підняв ціни: скільки тепер коштуватиме бензин і дизель

В Україні кабмін підняв ціни: скільки тепер коштуватиме бензин і дизель

У світі дорожчає нафта і тому держава вирішила контролювати ціні на пальне, в тому числі і дизильне. Автовласникам доведеться вакласти немало грошей

Чому дорожчає паливо?

Кабінет Міністрів України прийняв рішення про введення державного регулювання цін на дизельне паливо (ДП). Це означає, що найближчим часом на всіх автозаправних станціях ціни на «дизель» істотно підвищаться.

Як розповів журналістам народний депутат України Олексій Гончаренко, тепер розраховувати і регулювати ціни на ДП буде НАК «Нафтогаз». При розрахунку вартості «дизеля» буде враховуватися ряд факторів. Це і зовнішні логістика та витрати, і світові ціни на нафту, і певна політична складова.

За словами Гончаренка, в даний момент ціна всі ці витрати, передбачені «Нафтогазом» становлять 27 доларів США на тонну. Відповідно, ці витрати безпосередньо ляжуть на плечі прямих споживачів.

За словами експертів, ціна на дизельне паливо найближчим часом може підвищитися до 60 копійок за літр (!).

Кому це вигідно?

Експерти запевняють: рішення Уряду про регулювання вартості дизельного палива зможе «вирівняти» ринок-адже раніше великі мережі АЗС, будучи своєрідними монополістами, диктували свої умови. Тепер же останнє слово - за державою.

У той же час, якщо раніше на паливному ринку існувала хоч якась конкуренція, то тепер же великі мережі, з легкої руки держави, зможуть взяти під повний контроль весь паливний оборот країни і просто «знищити» малі АЗС, що, звісно, позначиться на кінцевому споживачеві.  Грубо кажучи, якщо великі мережі, які мають багатомільйонні контракти з великими торговими або логістичними компаніями, а також виграють тендери на обслуговування державних структур, підвищать ціну на 60 копійок – по суті, втратять небагато. Більш того, в збиток собі, але для залучення клієнтів, зможуть знизити ціну на 5-10 копійок. А ось невеликі АЗС можуть просто припинити своє існування, бо такої конкуренції вони просто не витримають.

Чи буде дешевше?

Тим часом економісти дають невтішні прогнози для пересічних автолюбителів і підприємців, чий бізнес безпосередньо залежить від транспортування – найближчим часом зниження ціни на дизельне паливо і бензин очікувати не варто. Це пов'язано зі зростанням вартості нафти на світовому ринку. Після рекордного обвалу під час пандемії 2019-2020 років, нині ціна «чорного золота» стрімко повзе вгору. Саме з цим і пов'язані щоденні зміни цінників на українських АЗС.

Нагадаємо, що раніше портал MY.UA повідомляв, що в Україні різко підскочила ціна на бензин. Буквально за тиждень вартість палива підвищилася на 10-50 копійок за літр (залежно від марки бензину і мережі АЗС). Це пов'язано з державним регулюванням цін на паливо.

Також MY.UA повідомляв, що в Україні планують підвищити прожитковий мінімум.

Источник материала
Поделиться сюжетом