Україна повністю перейде на Е-лікарняні вже цієї осені
Україна повністю перейде на Е-лікарняні вже цієї осені

Україна повністю перейде на Е-лікарняні вже цієї осені

З 1 вересня 2021 року Україна вводить електронні лікарняні (або ж просто Е-лікарняні). Про це повідомив новоспечений міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко

На своїй сторінці в мережі Фейсбук Віктор Ляшко написав окремий пост, присвячений Е-лікарняним. За словами міністра, медичні висновки про тимчасову непрацездатність  — лікарняні — з 1 вересня стануть електронними. До того моменту (тобто до 31 серпня) в Україні поступово впроваджуватимуть Е-лікарняні — діятиме перехідна модель, як говорить міністр Віктор Ляшко.

Із червня 2021 року по серпень у лікарнях України будуть формувати електронні висновеи про тимчасову непрацездатність, але разом із тим видаватимуть і паперові варіанти. Рішення, який саме варіант такої довідки видати пацієнту, поки прийматиметься конкретно лікарем, але у відповідності до всіх вимог Міністерства охорони здоров’я. 

За словами Віктора Ляшка, відповідний документ про питання формування лікарняних вже пройшов експертизу в Міністерстві юстиції України, і його вже підписали. 

Зміни запрацюють не відразу

Виникає питання, чому, якщо документ вже підписаний, зміни не почнуть працювати раніше. Віктор Ляшко пояснює, що на впровадження подібних змін треба час. Медичні працівники повинні навчитися дотримуватися однакового процесу у формуванні й видачі Е-лікарняних. 

«Хочу запевненити, що ми зі свого боку готові підтримувати та додатково пояснювати за потреби. Адже, Міністерство йде до того, щоб зробити процес отримання лікарняного максимально зручним та прозорим», — додає міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко

Переваги Е-лікарняного

Серед переваг електронного варіанту лікарняної довідки, Віктор Ляшко називає в першу чергу зручність. За словами міністра, українцям більше не доведеться бігти в медичний заклад за паперовою довідкою, потім нести її на роботу. Роботодавцям теж буде простіше, оскільки вони уникнуть паперової тяганини. 

Крім цього, міністр Віктор Ляшко нагадав, що українці можуть подивитися онлайн-вебінар про впровадження Е-лікарняних, який відбудеться 5 червня. 

Нагадаємо, раніше портал MY.UA  повідомляв,  що новий глава МОЗ Віктор Ляшко анонсував ослаблення карантину.

Також портал MY.UA писав, що Україна почне видавати свідоцтва про вакцинацію для виїзду за кордон.

Источник материала
Автор статьи
Екатерина Кукиб
Журналист
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны