Китай оприлюднив відео з марсохода - світ вперше почув звуки Червоної планети
Китай оприлюднив відео з марсохода - світ вперше почув звуки Червоної планети

Китай оприлюднив відео з марсохода - світ вперше почув звуки Червоної планети

Китайське Національне космічне агентство (CNSA) опублікувала відео, записане марсоходом "Чжужун" на Червоній планеті. Запис вдалося зробити за допомогою бездротової камери, яку робот встановив на поверхні планети.

Про це повідомляє видання "BBC News Україна".

Що вдалося зняти

Зараз китайський марсохід "Чжужун" досліджує марсіанську рівнину Утопія.

У китайському Національному космічному агентстві розповіли, що марсоходу вдалося подолати 236 метрів за 42 сола. Сол - це поняття, що використовується планетарними астрономами для визначення тривалості доби на Марсі. Вчені встановили, що один сол становить 24 години, 39 хвилин і 35.244 секунд.

За земними мірками, робот подолав вказану відстань з 14 травня до 27 червня.

Зроблені відеозаписи передали на Землю за допомогою технологій космічного апарату "Тяньвень-1".

На них видно, як марсохід, який встановив камеру, від'їжджає назад до своєї посадкової платфоми, пересувається по поверхні Марса, з'їжджає з посадкової платформи на грунт.

Крім того, відео передає і звуки, супутні пересуванню апарату. Зазначимо, що на поверхні Червоної планети звукові хвилі поширюються зовсім не так, як на Землі.

Як працює марсохід

Апарат "Чжужун" може експлуатуватися протягом не менше 90 сол. Зовнішній вигляд марсохода нагадує моделі початку 2000-х років.

Вага машини становить близько 240 кг. Камери розташовані на високій щоглі. З їх допомогою апарат може робити знімки, які сприяють правильній навігації марсохода.

Крім того, робот оснащений п'ятьма додатковими приладами, за допомогою яких машина може досліджувати мінеральний склад порід на Марсі, зондувати інші елементи навколишнього середовища, виявляти воду і лід і спостерігати за погодними умовами на планеті.

Раніше портал MY.UA повідомляв про те, що 2034 зоряні системи спостерігають за життям землян: вчені шокували відкриттям з космосу.

Також ми писали, як миють голову в космосі? Показувати.

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас в Telegram і Viber.

Источник материала
Автор статьи
Светлана Мусийко
Редактор новостей
Поделиться сюжетом