Зеленський підписав закон про виділення коштів на створення центрів скринінгу новонароджених
Зеленський підписав закон про виділення коштів на створення центрів скринінгу новонароджених

Зеленський підписав закон про виділення коштів на створення центрів скринінгу новонароджених

Ці кошти будуть спрямовані на оснащення лабораторним обладнанням центрів \ фото: ua.depositphotos.com

Президент Володимир Зеленський підписав закон про виділення 300 млн грн на створення сучасних центрів скринінгу новонароджених.

Як повідомляє прес-служба президента, прийняття закону ініціював глава держави.

Закон «Про внесення змін до додатка № 3 до Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» щодо забезпечення розширеного неонатального скринінгу в Україні» № 1563-ІХ парламент ухвалив 17 червня поточного року.

На сьогодні в Україні існує потреба у запровадженні програми розширеного скринінгу новонароджених з метою виявлення у дітей вроджених або спадкових захворювань, які піддаються корекції на ранніх стадіях. Адже запізніла діагностика, зокрема, спінальної м’язової аміотрофії (СМА) є головною причиною генетично обумовленої смертності немовлят.

Закон, що його підписав президент, збільшує на 300 млн грн видатки для Міністерства охорони здоров'я на розвиток системи екстреної медичної допомоги та модернізацію матеріально-технічної бази закладів охорони здоров'я. Ці кошти будуть спрямовані на оснащення лабораторним обладнанням експертного та двох регіональних центрів неонатального скринінгу, що дасть змогу здійснювати в Україні ранню досимптомну діагностику новонароджених для запобігання розвитку генетичних захворювань, повідомили у прес-службі.

За словами президента, планується створити шість сучасних центрів неонатального скринінгу, які мають забезпечити обстеження новонароджених з усіх регіонів України, та високотехнологічного референс-центру для підтвердження діагнозу з використанням широкого спектру найсучасніших лабораторно-діагностичних технологій, а також моніторингу лікування.

Передбачається, що новонароджених в Україні скануватимуть на понад 20 орфанних метаболічних захворювань.

Вас також можуть зацікавити новини

  • У НСЗУ назвали нові тарифи на пологи та лікування новонароджених
  • МОЗ пропонує розширити Національний перелік основних ліків
  • Ляшко анонсував відкриття в Україні п'яти центрів діагностики хвороб у новонароджених

Читайте останні новини України та світу на каналі УНІАН в Telegram

Автор: Дмитро Хилюк

Теги по теме
Владимир Зеленский
Источник материала
loader
loader