Квітка Щастя в Купальську ніч: у що вірили наші предки
Квітка Щастя в Купальську ніч: у що вірили наші предки

Квітка Щастя в Купальську ніч: у що вірили наші предки

У ніч з 6 на 7 липня слов'яни здавна проводили обряди і влаштовували гуляння. Найпопулярніші традиції в цей день-гадати на долю, плести вінки і стрибати через багаття.

Про прикмети та обряди в Купальську ніч розповідає портал «Вголос».

Сплетіння християнства і язичництва

Свято Івана Купали тісно пов'язане з літнім сонцестоянням, Іоанном Хрестителем, а також трьома природними стихіями — вогнем, водою і землею. Так, згідно язичницьким віруванням, вогонь в цей день здатний очищати, вода - зцілювати, а земля – наповнювати здоров'ям (за допомогою лікувальних трав).

Слов'яни здавна вірили, що Купальська ніч є чарівною. Згідно древнім легендам, в ніч з 6 на 7 липня оживають всі таємничі сили лісу, поля, скель і річок.

Тільки в цю ніч розквітає вогненна Квітка Щастя - квітка папороті. Згідно віруванням, той, кому пощастить його знайти, знайде незліченні багатства, зможе відкрити зачаровані замки, навчиться розуміти мову тварин і знайде любов всього свого життя.

Купальська ніч

У того, хто знайшов квітку щастя, завжди буде найкращий урожай, а будинок і господарство щасливця обійде стороною буря, град, грім і будь-які негаразди.

Цілюща сила трав і квітів

У День Івана Купала молоді дівчата йшли до лісу збирати трави і квіти. Наші предки вірили, що в цей час всі рослини сповнялися цілющими силами, а тому в Купальську ніч було прийнято купатися у воді зі всілякими травами і пахощами.

Господині збирали зілля для купання дітей, миття голів дочок, лікувальні трави від різних недуг і рослини від усякої нечисті. Знахарки поповнювали свої "запаси" травами від переполоху і "пристріту".

Крім того, незаміжні дівчата плели з лісових, польових і городніх трав вінки, носили їх під час гулянь, а пізніше пускали по воді, намагаючись передбачити свою долю.

Вважалося, що якщо хвилі річки в цей день здатні вказати дівчатам, звідки до них прийде їх суджений.

Вінок

В кінці вечора молоді люди обливалися водою, купалися в річці, а потім, взявшись за руки, стрибали через багаття. Таким чином предки очищалися від злих сил і напастей.

Існувало також вірування, що пара, якій вдасться не розчепити руки під час стрибка через вогонь, зможе прожити довге і спільне життя в щасті і розумінні.

Раніше портал MY.UA повідомляв про те, що в УПЦ видали книгу про подвиг новомучеників і сповідників.

Також ми писали, що єпископ УПЦ пояснив, як виховати дитину у вірі.

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас в Telegram і Viber.

Источник материала
Автор статьи
Светлана Мусийко
Редактор новостей
Поделиться сюжетом