Угода США та Німеччини щодо "Північного потоку-2": які причини та наслідки – сюжет
Угода США та Німеччини щодо "Північного потоку-2": які причини та наслідки – сюжет

Угода США та Німеччини щодо "Північного потоку-2": які причини та наслідки – сюжет

Про Україну – без України. Німеччина та США погодили запуск "Північного потоку-2". Джо Байден та Ангела Меркель уже оприлюднили спільну декларацію. Київ нагодували обіцянкою: російський газ й надалі йтиме українськими трубами. Тож Україна вже ініціює консультації з Єврокомісією та Німеччиною. Відповідні ноти полетіли до Брюсселю та Берліну. А от вітчизняні фахівці переконані, що американсько-німецьку декларацію не варто вважати офіційним документом. Та й взагалі обіцяти – ще не означає виконати. Чому Київ має таку позицію дізнавався журналіст "5 каналу".

"Газогін Молотова-Ріббентропа". Західні ЗМІ ошелешені домовленостями поміж Німеччиною та США. По суті це означає, що "Північний потік-2" буде добудований і запрацює. Перемови щодо "Північного потоку-2" мали б виглядати так: Німеччина, Україна та Сполучені Штати. Однак один із цих прапорів виявився зайвим і відійшов на задній план. Бо у кожного свої інтереси.

"Для Німеччини цікаво більше газу. Ставати впливовішою у енергетичному сенсі у Європейському Союзі і диктувати правила. Сполученим Штатам була потрібна Німеччина, щоб боротися з Китаєм, який визначений головним викликом для Сполучних Штатів", – зауважила радниця голови "Нафтогазу" Світлана Заліщук.

Говорили про Україну, але без України. Американський президент та канцлерка Німеччини вели перемови у Вашингтоні.

"Північний потік-2" завершений на 99%. Ідея щось сказати або зробити, щоби зупинити його, була неможлива", – зазначив президент США Джо Байден.

У спільній німецько-американській заяві обіцянок для України чимало. Зокрема, США та Німеччина хочуть, аби контракт про транзит російського газу українськими трубами продовжити ще на 10 років. Адже чинний документ зобов’язує Кремль качати блакитне паливо нашою територією лише до 2024 року.

"Наразі ця декларація включає у себе лише якісь наміри. З моєї точки зору наразі немає проблем продовжити контракт на наступні 10 років. Це можна зробити дуже швидко. Підписати додаткову угоду і все буде далі працювати. Транзит – це не основне. Мене більше турбує питання мілітарної безпеки. Які гарантії у нас будуть проти подальшої можливої ескалації конфлікту", – акцентував увагу генеральний директор ТОВ "Оператор газотранспортної системи України" Сергій Макогон.

Переговори щодо продовження контракту на транзит газу мають розпочатися не пізніше 1 вересня. Таке Ангела Меркель та Джо Байден прописали у спільній декларації. Для перемов німецький уряд призначить спеціального представника. Окрім того Німеччина пообіцяла, якщо Росія тиснутиме на Україну, на країну-окупантку накладуть нові санкції.

"Німеччина взяла на себе зобов'язання вжити заходи у разі, якщо Росія намагатиметься використовувати енергетику як зброю, або вчинить подальші агресивні дії проти України. Німеччина застосує кроки на національному рівні та вимагатиме ефективних заходів на рівні ЄС, включно із санкціями для обмеження експортних можливостей Росії в Європу в енергетичному секторі", – повідомила заступниця держсекретаря США з політичних питань Вікторія Нуланд.

Попри позицію Німеччини не всім країнам Євроспілки до вподоби запуск нового російського газогону. Наприклад, проти виступили країни Балтії, а також Польща. Офіційна Варшава та Київ заявили: й надалі робитимуть усе, аби "Північний потік-2" не запрацював.

"Ми закликаємо Сполучені Штати Америки та Німеччину адекватно ставитися до безпекової кризи в нашому регіоні, єдиним вигодонабувачем якої є Росія", – сказано у спільній заяві України та Польщі.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба підкреслив: "Америка з Німеччиною про щось домовилися, Польща з Україною теж про щось домовилися, але ми всі з вами розуміємо, що головним бенефіціаром тієї кризи, яку створив "Північний потік-2" є РФ. Що стосується економічного блоку цієї заяви, то ми вивчаємо все що там викладено, ті пропозиції, які зроблені і будемо готові представити нашу позицію коли комплексно і детально проаналізуємо все запропоновано".

Попри те, що "Північний потік-2" фактично добудований, це ще не означає, що він швидко запрацює. Цей процес може затягнутися до кінця цього року. Та навіть після запуску Україна може вплинути на роботу кремлівської труби. Але не сама, а через сусідів.

"Перемагати Польщу і Німеччину можна і необхідно. І Польща це показала. 15 липня якраз під візит Меркель до Вашингтона, Суд юстиції Європейського союзу прийняв рішення на користь польської сторони, а заодно і України, по "Північному потоку" першому, чим обмежив його використання. Це фактично може бути поширене і на "Північний потік-2", – підсумував експерт з енергетики, президент Центру глобалістики "Стратегія ХХІ" Михайло Гончар.

"Північний потік-2" ще не запрацював, а Росія вже шантажує весь Євросоюз. Ціни на газ у Європі найвищі за останні 13 років. Окрім того відчутний його дефіцит. Кремль може прокачувати більше газу. Можливість є, Україна пропонує свої труби. Але Росія стоїть на своєму, більше газу у Європі буде тоді, коли запрацює "Північний потік-2".

Сергій Барбу, Юрій Усік, "5 канал"

Нагадаємо, США призупинили санкції проти "Північного потоку-2". Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що відмова від цих санкцій "відповідає національним інтересам" країни. При цьому він підкреслив, що США "продовжать протидіяти завершенню цього проєкту".

Теги по теме
Украина США Германия Северный поток-2
Источник материала
loader
loader