Європейські кардіологи провели дослідження за участі 469 тисяч людей зі здоровим серцем і зробили висновок, що споживання 0,5-3 чашек кави на день знижують ризик смерті на 12%. Результати дослідження опубліковано на сайті Європейської спільноти кардіологів.
Середній вік людей, які взяли участь — 56,2 роки. Більше половини добровольців становили жінки. Для експерименту учасників розділили на три групи. Добровольці з першої групи (22,1%) не пили кави взагалі, другої (58,4) — вживали від 0,5 до 3 філіжанок кави на день, третьої (19,5%) — більше трьох чашок.
Науковці спостерігали за групами впродовж 11 років і фіксували смерті людей від різних причин, зокрема — від серцево-судинних захворювань. Лікарі брали до уваги індивідуальні показники учасників: стать, вік, вагу, соціальний статус, наявність шкідливих звичок, показники тиску та холестерину.
У людей із 2 групи, які вживали каву у помірній кількості, ризик смертності від усіх причин був нижче на 12%, ніж у тих, хто повністю відмовився від неї. Ризик смерті від захворювань серця був нижче на 17%, від інсульту — на 21%.
За словами Джудіт Саймон — авторки дослідження, яка працює в Семмельвейському університеті в Будапешті, дослідження є яскравим свідченням того, що споживання до 3 чашок кави на день справді має сприятливий вплив на роботу серцево-судинної системи. "Хоч і потрібні подальші дослідження, щоб пояснити основні механізми, побачену користь можна частково пояснити позитивними змінами у структурі серця та його функцій", — зазначила Джудіт Саймон.
Дивіться також: В Мексике разработали маску, которая полностью нейтрализует коронавирус.