Три штами грипу прямують в Україну, коли чекати піку захворюваності
Три штами грипу прямують в Україну, коли чекати піку захворюваності

Три штами грипу прямують в Україну, коли чекати піку захворюваності

Українців попередили, що відразу три небезпечні штами грипу йдуть в Україну. Очікується пік захворюваності. Коли, розповіли експерти-епідеміологи.

Ситуацію з небезпечними штамами прокоментувала епідеміолог Катерина Сояк, передає Апостроф.

Зараз пандемія коронавірусу — головна проблема, пов’язана зі здоров’ям, яку бачать українці. Ковід витіснив переживання з приводу грипу, який теж може стати проблемою. Так, експерти попереджають, що невдовзі відразу три небезпечні штами грипу прийдуть в Україну, а пацієнти з грипом нікуди не поділися, просто грипозна статистика змазалася на фоні загальних даних щодо ковіду.

Коли очікується пік захворюваності

Пік захворюваності грипом зазвичай в Україні припадає на січень-лютий. У березні ситуація стабілізується, і кількість хворих значно зменшується. Однак у поточному епідсезоні ситуація дещо інша, оскільки коронавірусна пандемія вносить свої корективи. 

Три небезпечні штами грипу йдуть в Україну

Як пояснює епідеміолог Катерина Сояк, ці корективи стосуються, наприклад, жорсткого карантину. Тобто якщо країна піде на локдаун, не працюватимуть школи, дитсадки тощо, то традиційні піки захворюваності грипом можуть зміститися або їх взагалі не буде. Експертка відзначила, що в минулому епідсезоні через коронавірусну ситуацію якраз і не було спалахів грипу.

Грип нікуди не подівся

Спалахів грипу не було лише згідно зі статистикою. Насправді пацієнти з грипом не зникли. У деяких він навіть може протікати з ускладненнями, перетікаючи у пневмонію. Можлива і госпіталізація. 

Експерт відзначає, що просто пацієнтів з грипом було складно виявити в плані діагностики, оскільки вся увага була і є на хворих ковідом. 

Коронавірус не єдина загроза

Нагадаємо, раніше портал MY.UA повідомляв, чи можна одночасно вакцинуватися від коронавірусу та грипу.

Також портал MY.UA писав, що Комаровський пояснив, чому ВООЗ не рекомендує робити третє щеплення.

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас в Telegram і Viber.

Источник материала
Автор статьи
Екатерина Кукиб
Журналист
Поделиться сюжетом