На Одещині дитину паралізувало після укусу кліща
На Одещині дитину паралізувало після укусу кліща

На Одещині дитину паралізувало після укусу кліща

Укус енцефалітного кліща може коштувати людині життя, якщо вчасно не надати допомогу
Фото з відкритих джерел

Хлопчик залишився без мами, родичі збирають кошти на лікування дитини

В Одеській області 12-річна дитина у важкому стані після укусу кліща. Зараз хлопчик паралізований, лікарі знімають набряк мозку, і він відчайдушно потребує допомоги. Про це написала волонтерка Ганна Гуменна в Facebook.

«Учень 7 класу Олександрівської ЗОШ Лещенко Діма, 12 років, перебуває у важкому стані в реанімації в обласній лікарні міста Одеси. Дитину вкусив кліщ», – повідомляє волонтерка.

Анна додала, що в позаминулому році мама хлопчика померла після важкої хвороби, і у сім'ї дуже важкий матеріальний стан.

Хлопчику діагностували гострий менінгоенцефаліт.

Як уникнути укусу кліща, і як надати допомогу

  • Зустріти кліща можна не тільки в лісі, парку або сквері, а й на будь-якому газоні. Зазвичай вони сидять на висоті 20-60 см, і лише зрідка потрапляють на невисокі кущові рослини.
  • Деякі кліщі є переносниками небезпечних захворювань: кліщового енцефаліту, бореліозу (хвороба Лайма), а також хвороби Міямото.

Щоб мінімізувати зустріч з небезпечним кліщем, потрібно дотримуватися цих порад:

  • Вибирайте в парк одяг з довгим рукавом, закрите взуття, шкарпетки.
  • Під час прогулянки намагайтеся не заходити в траву.
  • Обов'язково після повернення додому проведіть ретельний огляд себе і тих, хто з вами гуляв. Особливу увагу приділіть дітям і домашнім тваринам.
  • Виперіть і погладьте знятий одяг. Не залишайте одяг з прогулянки біля ліжка і не лягайте спати в ньому. Перевірте всі речі, які брали на прогулянку (підстилки, сумки).

Як правильно витягти кліща

Кліщ здатний жити на тілі людини до 6 діб. Він спочатку виділяє знеболювальне, а потім рідину, яка є аналогом цементної пробки.

«Якщо ви з якихось причин не маєте можливості звернутися до фахівця, є такий гаджет – «кліщосмик». Його можна придбати у ветеринарних аптеках. Ви затягуєте його максимально близько до шкіри. Далі необхідно крутити в обидві сторони, для того, щоб хоча б трохи зруйнувати «цементну пробку», яку створив кліщ. Далі, в зручну сторону, притримуючи шкіру, викручуємо і дістаємо кліща», – пояснив акаролог Ігор Небогаткін.

Лікар додав також, що ризик отримати бактеріальну інфекцію є, але зараження почнеться тільки через добу після укусу. Вірус може потрапити в організм людини тільки, якщо він був в слині кліща.

Кліща варто віднести в лабораторію, а потерпілий від укусу може здати кров на імуноглобуліни - але результат покаже тільки через три тижні.

Раніше, у Львівській області госпіталізували двох дітей. Їх вкусила змія.

Так, 26 липня о 12:28 надійшло повідомлення, що в реанімаційне відділення Турківської центральної районної лікарні поступила дівчинка, 2011 року народження, жителька села Верхня Яблунька Самбірського району з діагнозом – укус змії в гомілково-ступневий суглоб лівої ноги. Стан потерпілої – середньої важкості.

За даними Міністерства охорони здоров'я, з початку року від укусів змій постраждали понад два десятки українців. Загалом за рік фіксують кілька сотень таких звернень.

Нагадаємо, в Івано-Франківській області троє підлітків потрапили у реанімацію після укусів змій.

Источник материала
loader
loader