28 апреля, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Дієтологиня розказала, що їсти восени, щоб підняти собі настрій
Дієтологиня розказала, що їсти восени, щоб підняти собі настрій

Дієтологиня розказала, що їсти восени, щоб підняти собі настрій

Консультантка з харчування та нутріциологиня Мирослава Ульяніна розповіла, що потрібно їсти восени, щоб зберегти своє здоров’я та хороший настрій.

Про це дієтологиня розказала в інтерв’ю НВ.

Шкідлива їжа пов’язана з депресією

Уся їжа має бути корисною. Лікарі також виділяють термін "комфортна їжа". Тобто це страви, що викликають у нас відчуття спокою і комфорту.

Пані Ульяніна зазначила, що з початком пандемії і локдауну люди почали більше споживати висококалорійну і солодку їжу, яка повертає у дитинство. Навіть у ресторанах з’явилися позиції, на кшталт горішків зі згущеним молоком, вафельних тортиків, пюрешок, які для нас є смаками дитинства.

Такі страви повертають нас у часи, коли ми були щасливі і безтурботні.

"…не треба було думати про стрес, про роботу, оплату тих чи інших рахунків", - додає лікарка.

Страви дитинства викликають відчуття спокою

Проте вчені стверджують, що висококалорійна їжа, де багато жирів і мало корисного і натурального, навпаки викликає депресію.

"І неважливо, чи це оброблені зерна, чи це оброблене м’ясо", - говорить Мирослава Ульяніна.

За її словами, зараз дослідники намагають з’ясувати: це вживання солодкого викликає депресію або ж депресія змушує людину їсти шкідливі страви, що пригнічує ще більше. Проте зв’язок між мозком і кишківником уже давно доведений.

Що їсти, щоб залишатися в хорошому настрої?

Дієтологиня зазначала, що сьогодні для людей, які живуть в містах і мало рухаються, перекуси будуть зайвими. Пані Ульяніна не радить перетворювати своє харчування на суцільне перекушування.

Жирна риба допомагає підняти настрій

Восени, зазначає нутріциологиня, необхідно вживати продукти, які підніматимуть настрій – сприятимуть виробленню серотоніну та дофаміну. В першу чергу це продукти, які містять Омега-3 та жирні кислоти.

Восени необхідно їсти жирну рибу таку, як сардини, тунець, лосось, оселедець, макрель, а також насіння льону і чіа.

Також дієтологиня говорить, що в раціоні має бути цілісна їжа - фрукти, ягоди, зелень, овочі, і багато білку - яйця, риба, зелень, насіння, горіхи, бобові. За словами спеціалістки, дефіцит білку робить людину дратівливою, тривожною і втомленою.

Нагадаємо про 5 напоїв, що підсилюють запальні процеси.

Як повідомляло MY.UA, дієтолог розповіла, яким продуктам не потрібен холодильник.

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас у Telegram та Viber.

Источник материала
Автор статьи
Цыбуля Надежда
Редактор новостей
Поделиться сюжетом