Дієтологиня розказала, що їсти восени, щоб підняти собі настрій
Дієтологиня розказала, що їсти восени, щоб підняти собі настрій

Дієтологиня розказала, що їсти восени, щоб підняти собі настрій

Консультантка з харчування та нутріциологиня Мирослава Ульяніна розповіла, що потрібно їсти восени, щоб зберегти своє здоров’я та хороший настрій.

Про це дієтологиня розказала в інтерв’ю НВ.

Шкідлива їжа пов’язана з депресією

Уся їжа має бути корисною. Лікарі також виділяють термін "комфортна їжа". Тобто це страви, що викликають у нас відчуття спокою і комфорту.

Пані Ульяніна зазначила, що з початком пандемії і локдауну люди почали більше споживати висококалорійну і солодку їжу, яка повертає у дитинство. Навіть у ресторанах з’явилися позиції, на кшталт горішків зі згущеним молоком, вафельних тортиків, пюрешок, які для нас є смаками дитинства.

Такі страви повертають нас у часи, коли ми були щасливі і безтурботні.

"…не треба було думати про стрес, про роботу, оплату тих чи інших рахунків", - додає лікарка.

Дієтологиня розказала, що їсти восени, щоб підняти собі настрій - Фото 1
Страви дитинства викликають відчуття спокою

Проте вчені стверджують, що висококалорійна їжа, де багато жирів і мало корисного і натурального, навпаки викликає депресію.

"І неважливо, чи це оброблені зерна, чи це оброблене м’ясо", - говорить Мирослава Ульяніна.

За її словами, зараз дослідники намагають з’ясувати: це вживання солодкого викликає депресію або ж депресія змушує людину їсти шкідливі страви, що пригнічує ще більше. Проте зв’язок між мозком і кишківником уже давно доведений.

Що їсти, щоб залишатися в хорошому настрої?

Дієтологиня зазначала, що сьогодні для людей, які живуть в містах і мало рухаються, перекуси будуть зайвими. Пані Ульяніна не радить перетворювати своє харчування на суцільне перекушування.

Дієтологиня розказала, що їсти восени, щоб підняти собі настрій - Фото 2
Жирна риба допомагає підняти настрій

Восени, зазначає нутріциологиня, необхідно вживати продукти, які підніматимуть настрій – сприятимуть виробленню серотоніну та дофаміну. В першу чергу це продукти, які містять Омега-3 та жирні кислоти.

Восени необхідно їсти жирну рибу таку, як сардини, тунець, лосось, оселедець, макрель, а також насіння льону і чіа.

Також дієтологиня говорить, що в раціоні має бути цілісна їжа - фрукти, ягоди, зелень, овочі, і багато білку - яйця, риба, зелень, насіння, горіхи, бобові. За словами спеціалістки, дефіцит білку робить людину дратівливою, тривожною і втомленою.

Нагадаємо про 5 напоїв, що підсилюють запальні процеси.

Як повідомляло MY.UA, дієтолог розповіла, яким продуктам не потрібен холодильник.

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас у Telegram та Viber.

Джерело матеріала
Автор статті
Цибуля Надія
Цибуля Надія
Редактор новин
loader
loader