20 вересня свято Созонт і Лука: чому в цей день не можна дарувати ляльок
20 вересня свято Созонт і Лука: чому в цей день не можна дарувати ляльок

20 вересня свято Созонт і Лука: чому в цей день не можна дарувати ляльок

У понеділок, 20 вересня, православні християни згадують священномученика Созонта - хлопця-пастуха з Кілікії, який жив ще в III столітті.

Також в храмах згадується преподобний Лука Глубокореченський - ігумен Спасової обителі. Як в народі було прийнято проводити цей день, а чого намагалися не робити, пише MK.

Історія і традиції свята

Згідно з переказами, священномученик Созонт мав талант богонатхненних промов, якими переймалося багато слухачів і надалі вони вирішували прийняти хрещення.

Священномученик Созонт своїми промовами багатьох наставив на шлях віри у Христа

У наших предків в свято Созонта і Луки існувала традиція збирати і продавати цибулю. Господині, в свою чергу, готували страви з цибулею або ж подавали її сирою, як додаток до частування.

Заборони Дня Созонта і Луки

У народі з цим днем ​​пов'язували заборону на позичання грошей і взяття їх в борг. Вважалося, що через це можуть виникнути неприємності і фінансові проблеми.

У Созонтов і Луків день не можна також дарувати маленьким дівчаткам ляльок, оскільки через такий подарунок, піднесений 20 вересня, в майбутньому ця дівчинка не зможе мати дітей.

У День Луки і Созонта не можна дарувати ляльки дівчаткам

Заборонено 20 вересня свататися і займатися плануванням весільного торжества. Справа в тому, що союз, укладений на Луку, буде недовговічним.

Нагадаємо, що раніше портал новин MY.UA повідомляв про святкові дні та вихідні у 2022 році.

Ще ми писали, що Володимир Зеленський ввів нове свято.

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас в Telegram і Viber.

Источник материала
Автор статьи
Екатерина Танчик
Редактор новостей
Поделиться сюжетом