“Open Курбас: цифрова колекція”: В Україні створюють платформу для дослідження творчості Леся Курбаса
“Open Курбас: цифрова колекція”: В Україні створюють платформу для дослідження творчості Леся Курбаса

“Open Курбас: цифрова колекція”: В Україні створюють платформу для дослідження творчості Леся Курбаса

Музей театрального, музичного та кіномистецтва України створив проєкт “Open Курбас: цифрова колекція”, який передбачає оцифрування та створення двомовної онлайн-платформи з відкритим доступом до колекції пам’яток, пов’язаних з діяльністю українського режисера та драматурга Леся Курбаса.

Вебсайт, доступний українською та англійською мовами, буде містити впорядковану інформацію про життя та творчість найвідомішого українського театрального діяча XX століття та онлайн-колекцію музейних предметів.

Творці проєкту “Open Курбас: цифрова колекція” впевнені, що діджиталізація музейної колекції не тільки представить світові унікальне зібрання музею, а й відкриє нові подробиці культурного життя України, адже цифрові колекції та діджиталізація музеїв — це світовий тренд та вимога сучасності. Провідні музеї світу оцифровують свої колекції, створюють віртуальні виставки й 3D-тури задля популяризації своїх зібрань та власної ідентифікації на світовій культурній мапі.

“У 2021 році Музей театрального, музичного та кіномистецтва України поставив собі виклик — поринути у глибини творчості, віднайти нові грані вивченого, висвітлити деталі, що увиразнюють мистецтво Леся Курбаса і його сучасників, а також відкрити Україні й світові їхні здобутки”, — каже Сергій Руденко, музеєзнавець, кандидат культурології, консультант проєкту “Open Курбас: цифрова колекція”.

У київському музеї зберігається найбільша колекція пам’яток, пов’язаних з життям та творчим шляхом Леся Курбаса. Це понад 12 000 предметів, з яких 238 пам’яток розміщено в постійній експозиції музею. Колекція має виняткову історичну, художню, наукову й культурну цінність для формування українського інформаційного простору та визначає внесок України у всесвітню культурну спадщину.

Завдяки проєкту “Open Курбас: цифрова колекція”, працівники Театрального музею зможуть представити документи, архіви, фотографії та інші матеріали, які знаходяться у фондах музею і не експонуються. Оцифрована колекція дозволить науковцям, дослідникам, журналістам та усім зацікавленим театральним мистецтвом, переглядати і використовувати колекцію у своїх дослідженнях, вивчати історію українського та світового театру.

“Open Курбас: цифрова колекція”: В Україні створюють платформу для дослідження творчості Леся Курбаса (фото 1)
Лесь Курбас
“Open Курбас: цифрова колекція”: В Україні створюють платформу для дослідження творчості Леся Курбаса (фото 2)
“Open Курбас: цифрова колекція”: В Україні створюють платформу для дослідження творчості Леся Курбаса (фото 3)

Команда музею створює потужний цифровий ресурс, який зможе об’єднати тисячі оцифрованих фотографій та негативів, ескізів костюмів і декорацій, рукописів і документів, афіш та макетів до вистав. Усі матеріали будуть доповнені відеолекціями, коментарями та статтями науковців. Нова онлайн-платформа може стати важливим майданчиком для представлення творчості Леся Курбаса на національному та міжнародному рівнях.

"Найскладнішим у процесі відцифровки є збереження музейних предметів та отримання якісних електронних зображень. Наприклад, афіші — це здебільшого великоформатні предмети на крихкому папері. Для них був застосований спеціальний протяжний сканер. Афіші спочатку закладалися у спеціальні прозорі захисні чохли, що виключало пошкодження під час сканування та надало можливість зробити високоякісні фотокопії", — розповідає Олена Стаднік, завідувачка відділу обліку та зберігання музейних цінностей Музею театрального, музичного та кіномистецтва України.

“Open Курбас: цифрова колекція”: В Україні створюють платформу для дослідження творчості Леся Курбаса (фото 9)
“Open Курбас: цифрова колекція”: В Україні створюють платформу для дослідження творчості Леся Курбаса (фото 11)

Куратори проєкту відзначають, що попри деякі складнощі робота над проєктом надзвичайно захоплює та надихає всю команду музею. Зокрема однією з несподіванок під час роботи над оцифруванням було те, що зображення, отримані з негативів на склі, виявилися візуально більш об’ємними, яскравішими та контрастними за наявні світлини. Також оцифрування об’ємних предметів в ЗD-форматі дало можливість їх відповідно представити на онлайн-платформі — тепер їх можна буде віртуально оглянути з усіх боків.

“Open Курбас: цифрова колекція”: В Україні створюють платформу для дослідження творчості Леся Курбаса (фото 12)
Сцени з вистав Леся Курбаса
“Open Курбас: цифрова колекція”: В Україні створюють платформу для дослідження творчості Леся Курбаса (фото 13)
“Open Курбас: цифрова колекція”: В Україні створюють платформу для дослідження творчості Леся Курбаса (фото 14)

“Наприклад, макет оформлення сцени Вадима Меллера до вистави "Джіммі Гіггінз" Мистецького об’єднання "Березіль" (1923) насправді має вигляд інсталяції і ЗD-формат якраз відкриває доступ для всеохопного огляду та сприйняття такого об’єкту. Оригінальні театральні костюми з вистав Леся Курбаса та його скульптурний портрет авторства Миколи Рапая також будуть представлені з можливістю огляду 360 градусів та доступом 24/7”, — коментує Тетяна Руденко, кураторка проєкту, головна зберігачка фондів Музею театрального, музичного та кіномистецтва України.

Серед наявних архівів є зокрема такі, що мають особливе раритетне значення.

“Open Курбас: цифрова колекція”: В Україні створюють платформу для дослідження творчості Леся Курбаса (фото 16)
Сцени з вистав Леся Курбаса
“Open Курбас: цифрова колекція”: В Україні створюють платформу для дослідження творчості Леся Курбаса (фото 20)

“Найбільш рідкісними з відцифрованих матеріалів в колекції музею є негативи на склі. Раніше фотографії робилися так: скляну пластину з емульсією вставляли у фотоапарат та робили найперші знімки. До того ж моделі повинні були подовгу фіксувати свої пози для вдалого кадру. Хоч і більша частина музейних негативів має контрольні фото, все ж під час роботи з оцифрування виявилися маловідомі кадри з вистав, зображення самого Курбаса, й учасників театру “Березіль”, — розповідає Тетяна Руденко.

За словами кураторки, робота з оцифрування негативів, кількість яких налічує 3000, допоможе не тільки відкрити маловідомі сторінки театру 1920-х, а й збереже ці документи епохи та зробить їх доступними для подальших досліджень.

Дізнайтеся більше про проєкт “Open Курбас: цифрова колекція” тут. 

Дивіться також:

Танцівниця Стефані Нолл готує перформанс, присвячений художниці Олександрі Екстер. Ми з нею поговорили.

“Вишиваний. Король України”: Що відомо про оперу в Харкові, присвячену ерцгерцогу Вільгельму Габсбургу.

Лесь Курбас
Источник материала
loader
loader