20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Віктор Шендибило розповів, на кого буде поширюватися дія закону про захист бранців Кремля
Віктор Шендибило розповів, на кого буде поширюватися дія закону про захист бранців Кремля

Віктор Шендибило розповів, на кого буде поширюватися дія закону про захист бранців Кремля

Юрист Національного Корпусу Віктор Шендибило розповів детальніше про законопроєкт про захист бранців Кремля, зокрема про пункти, які він передбачає, і про те, як влада ігнорує його вже вісім років.

Про це він розповів на ютуб-каналі «Національний Корпус».

Юрист нагадує, що ще наприкінці 2017 року законопроєкт про захист бранців Кремля зареєстрували народні депутати Юрій-Богдан Шухевич, Олександр Третьяков, Андрій Білецький та Олег Петренко. Далі, каже він, Верховна Рада 8-скликання у першому читанні його підтримала і вже парламент мав розглядати його. Тим не менш, підкреслює Шендибило, про законопроєкт забули аж доти, доки президент не зареєстрував його 27 вересня як невідкладний. «Лише минулого тижня комітет його розглянув і рекомендував прийняти за основу», - повідомляє він.

На думку націоналіста, ініціатива – правильна, але ігнорування його протягом восьми років – не припустиме. «Це питання для нашої країни не нове, тому що воно постало ще з перших обмінів. Тоді багато з тих, хто повертався на підконтрольну територію України, стикався з проблемою відсутності документів, коштів або житла», - розповідає експерт.

Як він пояснює, згідно із цим законопроєктом для усіх полонених передбачаються певні державні гаранти. «Передбачена щорічна допомога, яка виплачуватиметься цій особі або їй близьким. Закон передбачає разову грошову допомогу, яка виплачуватиметься у разі загибелі цієї особи. Розміри грошових допомог буде встановлювати Кабмін», - стверджує Шендибило. Також він додає, що в законі йдеться і про санітарно-курортне лікування, і про правову допомогу, і про надання житла, і про забезпечення трудових прав – про збереження трудового місця полоненого та допомогу у працевлаштуванні.

Все це, зауважує юрист, стосується двох категорій людей, яких захищає Женевська конвенція: «військовополонені, які перебували у складі сил безпеки та оборони, а також цивільні полонені, які відстоювали у той чи інший спосіб територіальну цілісність України або яких було взято у полон з метою примусити нашу країну вчинити певні дії, як умову звільнення».

Також Шендибило зазначає, що розглядом фактів позбавлення свободи буде займатися спеціальна комісія при Міністерстві з питань тимчасово окупованих територій. Саме вона, за його словами, буде і проводити перевірки, і вносити полонених у реєстр. Принагідно юрист додає, що у склад комісії будуть входити представники президента, МЗС, МВС, Міністерства оборони, Міністерства юстиції, Офісу Генпрокурора, СБУ, а також представники профільних громадських організацій.

Як повідомляв My.ua, Жорін розповів про рішення амстердамського апеляційного суду щодо скіфського золота.

Також My.ua писав про те, що Нацкорпус влаштував акцію під Генпрокуратурою проти мера-колаборанта Володимира Струка.

Віктор Шендибило розповів про законопроєкт про захист бранців Кремля. Скріншот Нацкорпус
Источник материала
Поделиться сюжетом