Депутати чилійського парламенту оголосили президенту імпічмент через Pandora Papers
Депутати чилійського парламенту оголосили президенту імпічмент через Pandora Papers

Депутати чилійського парламенту оголосили президенту імпічмент через Pandora Papers

Мова йде про президента Чилі Себастьяна Піньєра
Фото: habernediyor.com

Процес імпічменту був ініційований опозицією після звинувачень через підозри в корупції на підставі документів з Pandora Papers

Нижня палата чилійського парламенту оголосила президенту Себастьяну Піньєрі імпічмент через розслідування Pandora Papers. Щоб глава держави втратив свій пост, відставку ще має підтримати верхня палата парламенту – Сенат. Про це пише The Associated Press.

Так, імпічмент президенту підтримали 78 зі 155 членів Палати депутатів. Водночас 67 парламентарів виступили проти такого рішення. У Сенаті імпічмент Піньєрі навряд підтримають, оскільки там опозиція має лише 24 голосів з 29 необхідних для ухвалення рішення.

У 2010 році родина Піньєри продала свою частку у проєкті копальні Домінґа його близькому другу і партнеру Карлосу Альберто Делано. Теперішній президент тоді перебував на посаді прем'єр-міністра. Ця угода стала можливою завдяки тому, що уряд відмовився визнати територію довкола копальні заповідником.

А дані Pandora Papers містять докази того, що в угоді якраз був пункт, який вимагав від чилійської влади не посилювати охорону довкілля довкола копальні. Натомість сам Піньєра усі звинувачення відкидає.

71-річний правоцентристський політик Піньєра є главою держави з 2018 року. Також він обіймав цей пост у 2010-2014 роках.

Незабаром у країні відбудуться нові вибори президента та парламенту, тому розслідування Pandora Papers може стати ударом для правоцентристів у країні. Соцопитування свідчать, що ліві сили в Чилі мають усі шанси покращити свої позиції після виборів.

Сотні журналістів-розслідувачів з усього світу протягом року досліджували 11,9 мільйона файлів – найбільший за всю історію витік конфіденційних документів.

За словами розслідувачів, він розкриває таємниці 35 нинішніх і колишніх світових лідерів, більш як 330 чиновників у 90 країнах світу, митців та вбивць. До роботи над цими файлами долучилися й українські журналісти з агенції «Слідство.Інфо».

Документи Pandora Papers свідчать про діяльність чотирнадцяти світових провайдерів – юридичних компаній, що створювали, управляли та тримали в тіні фінансову активність офшорних компаній у таких юрисдикціях, як Британські Віргінські острови, Беліз, Кіпр та Самоа.

У документах знайшли відомості про українських олігархів, колишніх та чинних посадовців – загалом у Pandora Papers більш як 1,5 тисячі українців.

Також нагадаємо, що у жлвтні опозиція Чилі почала процедуру імпічменту президента.

8 жовтня чилійська прокуратура розпочала розслідування щодо президента країни Себастьяна Піньєри щодо продажу гірничодобувної компанії через фірму, яка належить його дітям, після оприлюднення даних Pandora Papers.

До слова, у розслідуванні Pandora Papers також йдеться про те, що президент Володимир Зеленський та його близькі соратники могли бути причетними до переказів $40 млн від структур, пов’язаних із олігархом Ігорем Коломойським.

Крім того, із розслідування стало відомо, хто з українських політиків має нерухомість у Лондоні на мільйони доларів.

Також, як ідеться у розслідуванні, президент України Володимир Зеленський володів компанією, зареєстрованою на Британських Віргінських островах. За місяць до перемоги на президентських виборах у квітні 2019 року він продав свої акції Maltex Multicapital Corp як бенефіціарний власник своєму бізнес-партнеру та нинішньому першому помічнику Сергію Шефіру.

Генеральна прокурорка України Ірина Венедіктова також прокоментувала фільм-розслідування «Офшор 95». Її обурило, як журналісти розповіли про те, що низка офшорних володінь мають безпосередній стосунок до топменеджменту країни.

Також радник Єрмака не бачить компромату на Зеленського у скандальному розслідуванні.

Источник материала
loader
loader