19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Ханука 2021: традиції свята і заборони
Ханука 2021: традиції свята і заборони

Ханука 2021: традиції свята і заборони

Уже цього вечора, 28 листопада, починають святкувати велике єврейське свято – Ханука. Воно триватиме вісім днів – до вечора 6 грудня.

Про це йдеться в матеріалі РБК.

Традиції Хануки

Важливою і, напевно, найгарнішою традицією святкування Хануки є запалювання свічок на спеціальному  свічнику ханукії.

Кількість свічок, які горять в ханукії увечері, залежить від дня святкування. Сьогодні увечері запалять тільки один вогник, адже це перший день Хануки. Завтра на ханукії горітиме дві свічки, потім три і так, поки їх не стане вісім.

Традиція Хануки - запалювати свічки на ханукії

Варто зазначити, що свічки розставляють зліва на право. Щоб їх запалити, використовують дев’яту свічку шамаш. Вона стоїть у самому центрі свічника. Ханукію запалюють ще до заходу сонця і гасять не раніше, ніж через пів години після настання темряви.

Ханукію ставлять біля вікна. Так її зможуть побачити люди на вулиці – і виконається вказівка про поширення великого дива Хануки. Кожного дня у свічник ставлять нові свічки. Зазвичай на Хануку спалюють 44 свічки, однак їх може бути значно більше.

На Хануку прийнято подавати пончики

Святкування Хануки не обходиться без веселощів. Прийнято їсти смаколики, зокрема на ханукальний стіл ставлять пончики, посипані цукровою пудрою, з фруктами або шоколадом. Також подають смажений хліб з часником і картопляні оладки латкес, які на смак нагадують українські деруни.

Що не можна робити на Хануку?

На Хануку забороняється поститися. У дні святкування треба їсти, без обмежень у продуктах.

Коли горять свічки на ханукії, жінкам не дозволяється робити будь-яку роботу. Адже на Хануку прийнято згадувати великі часи, коли євреї скинули панування сирійських греків і змогли врятувати жінок від знущань.

Також не можна використовувати світло ханукальних свічок для побутових потреб. Після завершення свята не дозволяється зберігати будь-які атрибути Хануки, наприклад олію і гноти. Їх необхідно спалити.

Нагадаємо, як підготуватися до Різдвяного посту.

Читайте також, що 28 листопада святкують День працівника системи фінансового моніторингу, найкращі привітання.

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас у Telegram та Viber.

Источник материала
Автор статьи
Цыбуля Надежда
Редактор новостей
Поделиться сюжетом