Коли можна вакцинуватися після перенесеного COVID-19?
Коли можна вакцинуватися після перенесеного COVID-19?

Коли можна вакцинуватися після перенесеного COVID-19?

Вакцинація - найефективніший спосіб профілактики від коронавірусу. Щеплення допоможе або не захворіти зовсім, або забезпечить легкий перебіг хвороби. Спеціалісти радять вакцинуватися навіть тим, хто нещодавно перехворів на COVID-19.

Про це йдеться на сторінці Командування Медичних сил ЗСУ.

Коли можна вакцинуватися після перенесеного коронавірусу?

У МОЗ наголошують, що перенесений COVID-19 –це не протипоказання проти щеплення. Вакцинуватися можна майже одразу після одужання.

"Щеплення рекомендують робити через 28 днів після появи симптомів або позитивного ПЛР-тесту", - йдеться в повідомленні.

Інформацію про те, що до щеплення треба зачекати 6 місяців, виправдовують браком вакцини на початку кампанії з вакцинації. Тоді пріоритетом була імунізація вразливих груп населення, зокрема, медиків і пенсіонерів.

Коли починати вакцинуватися після одужання від COVID-19?

Чому природні антитіла не врятують?

Спеціалісти заявляються, що природній імунітет, який сформувався після хвороби, не захистить від повторного інфікування. Окрім цього, від того, як ви перенесли COVID-19 першого разу, залежатиме важкість повторного перебігу хвороби.

Варто зазначити, що наявність антитіл в організні людини свідчить про взаємодію зі збудником, а не про сформований імунітет. Щоб підтвердити ступень захисту від коронавірусу, потрібно оцінити клітинний імунітет. Цей тест дуже дорогий, і в Україні його не проводять.

Природний імунітет не 100-відсотковий захист від COVID-19

Також проводилися дослідження, які говорять, що що близько 1 % людей, які перехворіли на COVID-19, повторно інфікуються. Для медиків ризик значно вищий – 20%.

Як довго природний імунітет після перенесеного коронавірусу зможе вас захищати, досі достеменно невідомо. Учені з великої Британії розробили спеціальну математичну модель зниження імунітету у людей після ковіду. Згідно з даними, чим старша людина, тим швидше вона втрачає свій імунітет.  

Природний захист чи імунітет від вакцини?

Імунітет після вакцинації значно надійніший. Ризик інфікуватися низький, а якщо таке трапляється, то хворобу людина переносить у легшій формі.

Пацієнт, який перехворів коронавірусом, а потім вакцинувався, отримує так звани гібридний імунітет. Учені стверджують, що він здатен захистити від більшості штамів вірусу.

Нагадаємо про новий штам коронавірусу "Омікрон".

Читайте також, що в Україні повертають самоізоляцію через новий штам коронавірусу "Омікрон".

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас у Telegram та Viber.

Источник материала
Автор статьи
Цыбуля Надежда
Редактор новостей
Поделиться сюжетом