Як вакцинуватися, якщо раніше купили COVID-сертифікат? Віктор Ляшко відповів
Як вакцинуватися, якщо раніше купили COVID-сертифікат? Віктор Ляшко відповів

Як вакцинуватися, якщо раніше купили COVID-сертифікат? Віктор Ляшко відповів

Наявність підробленого сертифіката про вакцинацію означає, що зробити щеплення по-справжньому і отримати підтверджуючий документ неможливо. Що робити людям, які пошкодували про раніше прийняте рішення?

Детально пояснив міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко на брифінгу.

Чому не можна вакцинуватися з підробленим сертифікатом

Коли людина вирішує отримати несправжній документ про вакцинацію, його спільник повинен внести відповідні дані в загальну базу. Тому, прийшовши до сімейного лікаря або в пункт вакцинації, медики бачать, що дані вже присутні, значить щеплення було здійснено і вдруге зробити ін'єкцію неможливо. Адже існує певний проміжок часу, який повинен закінчитися після останнього уколу.

Звичайно, сімейний лікар не знає, що сертифікат підроблений, тому єдиний варіант, який рекомендує Віктор Ляшко, - це добровільно зізнатися у скоєному і сприяти розкриттю злочину в подальшому.

"Як учасник кримінального провадження особа повинна давати свідчення про джерело отримання нею підробленого СOVID-документа і своєю поведінкою всіляко сприяти в розкритті злочину", - уточнив глава МОЗ.

Алгоритм дії та зняття кримінальної відповідальності

Тим людям, які мають підроблений документ про вакцинацію, потрібно звернутися до сімейного лікаря або медпрацівника і розповісти про наявність фальшивої довідки. Далі слід викликати правоохоронців, які запишуть факт злочину і відкриють кримінальне провадження. У цьому випадку людина, яка купила COVID-сертифікат, стане учасником справи і отримає відповідний статус.

Віктор Ляшко розповів, що робити людям, які мають підроблений сертифікат про вакцинацію

Щоб його зняти, потрібно подати клопотання через суд за допомогою прокурора. Саме постанова суду є підставою звільнити особу від кримінальної відповідальності. Звичайно, це не стосується тих людей, які виступили організаторами такого злочину.

Хоча існує й інший варіант: можна домовитися з сімейним лікарем, щоб він видалив або змінив дані в базі про підроблену вакцинацію. До такого вдаватися Віктор Лешко не рекомендує, адже це є приховуванням факту злочину, але як крайня можливість має місце бути.

Раніше портал MY.UA повідомляв, що названо вакцину, яка здатна захистити від штаму "Омікрон".

Також ми писали, що українець відсидить за підроблений сертифікат про вакцинацію 2 роки.

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас в Telegram і Viber.

Источник материала
Автор статьи
Елизавета Супивская
Редактор новостей
Поделиться сюжетом