У кутю додають журавлину й лимонну цедру
У кутю додають журавлину й лимонну цедру

У кутю додають журавлину й лимонну цедру

У кутю додають журавлину й лимонну цедру– Пам'ятаю, як у дитинстві допомагала готувати кутю на Різдво. Тоді з батьком терла мак, із матір'ю – лущила горіхи. А поряд споглядала за всім баба, – розповідає народна артистка України Наталія Бучинська, 44 роки. – З роками багато змінилося. Я вже сама стала матір'ю, а горіхи тепер лущить донька Катруся й розповідає свої студентські історії.На ніч заливаю окропом 500 грамів лущеної пшениці. Зранку годину-півтори варю її на малому вогні. Періодично перемішую дерев'яною ложкою, щоб не пригоріла.400 грамів запареного звечора маку розтираю макогоном 10 хвилин. Змішую із пшеницею. Додаю 350–400 грамів трохи подрібнених горіхів і кілька столових ложок цукру. Перемішую кутю й подаю до столу.– До класичного рецепту куті додав корінь імбиру та лимонну цедру. Вийшла просто космічною, – розповідає 35-річний Євген Клопотенко, столичний шеф-кухар.– Склянку пшениці заливаю чотирма склянками води та залишаю на ніч, щоб набухла. Варю годину на маленькому вогні. В теплу кашу кладу 50 грамів масла, щоб смак пшениці був насичений. Якщо готую пісну кутю, замінюю двома столовими ложками соняшникової олії.Нарізую кубиками 100 грамів кураги та вкидаю в кашу із жменею родзинок і горіхів, двома столовими ложками маку, дрібкою імбиру. Перемішую, додаю цед­ру одного лимона та дві столові ложки меду. ­Перед подачею на­стоюю кутю 2 години.Якщо ви прихильники експериментів із їжею, вам сподобається рецепт куті з перловки та журавлини.250–300 грамів перловки промиваю та замочую в холодній воді. Залишаю на ніч при кімнатній температурі. Зранку відварюю. Заливаю 50 грамів маку 200 мілілітрами окропу на 30 хвилин, щоб набряк. Ціджу та перетираю у ступі або блендері. Поєдную перловку з маком, 30 грамами родзинок, 50 грамами подрібнених горіхів і сушеної журавлини. Додаю сік половини лимона та столову ложку меду. Перемішую страву та залишаю настоятися на 30 хвилин.Кутя з булгуру з лаймом – ще один мій успішний експеримент.300 грамів вареного булгуру промиваю в друшляку холодною водою. Заливаю 50 грамів маку окропом на 30 хвилин. Проці­джую та перетираю в ступі. Змішую 50 грамів журавлини, мак, 30 грамів родзинок, столову ложку меду, 50 грамів подрібнених горіхів і сік одного лайма. Настоюю 30 хвилин.

Источник материала
Поделиться сюжетом