Коли в Україні колядують та що таке Вертеп: традиції, пов'язані з Різдвом
Коли в Україні колядують та що таке Вертеп: традиції, пов'язані з Різдвом

Коли в Україні колядують та що таке Вертеп: традиції, пов'язані з Різдвом

І дорослі, і діти 7 січня в Україні святкують народження Ісуса Христа  — Різдво. З цим святом пов’язано багато українських традицій — зокрема коляда і Вертеп. Проте зараз багато хто плутає, коли треба колядувати, коли щедрувати, а коли влаштовувати Вертеп. Зараз нагадаємо усі традиції, пов’язані зі святкуванням Різдва.

Коли в Україні колядують

7 січня після різдвяного богослужіння треба починати колядувати. Діти зазвичай гарно вдягалися і йшли розповідати рідним, знайомим, сусідам, друзям родини колядки. Перед тим вірші-колядки ретельно завчали. 

Дорослі після різдвяного богослужіння за традицією збирадися за столом з близькими людьми, а коли приходили колядники, то всі виходили до них та слухали ці мінівиступи. Колядникам треба обов’язково віддячити. Не обов’язково грошима, можна цукеркою чи іншими смаколиками.

У деяких областях в Україні колядувати починають ще 6 січня увечері. Проте це рідкість. В основому всі колядують 7 січня після богослужіння. Триває коляда не один день, проте скільки саме теж важко сказати. Хтось колядує тільки на Різдво, хтось ще три дні по ньому, а в деяких регіонах колядники ходять аж до Водохреща.

Що таке Вертеп

Часто колядники ходять не по одному, а збираються в гурти. Вони одягають костюми, а з собою обов’язково носять зірку. Такий гурт колядників та вистава, яку вони показують, називають Вертепом. У давнину вертеп — це двоповерхова іграшкова будівля, в якій розігрували різдвяне дійство з народженням Ісуса Христа та інші сюжети із Біблії.

З часом вертеп трохи трансформувався. Тому зараз ним називають різдвяні дійства з перевдяганнями і колядками, які виконуються багатьма людьми. У гурті можуть бути такі персонажі: ангел, Ірод, циган, чорт, пастух, баба з дідом, запорожець, три царі з дарунками тощо.

Нагадаємо, раніше портал MY.UA повідомляв, що танкісти прямо з фронту зворушливо привітали українців з Різдвом Христовим.

    Також портал MY.UA писав статтю: Різдво Христове 2022: красиві листівки та привітання зі святом.

    Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас в Telegram і Viber.

    Источник материала
    Автор статьи
    Екатерина Кукиб
    Журналист
    Поделиться сюжетом