Одесити проти присвоєння художньому музею імені Ройтбурда
Одесити проти присвоєння художньому музею імені Ройтбурда

Одесити проти присвоєння художньому музею імені Ройтбурда

ОДЕСА. 7 січня. УНН. Одесити висловилися проти присвоєння Одеському художньому музею імені його колишнього керівника Олександра Ройтбурда. Звіт про громадське обговорення цього питання опублікував Департамент культури Одеської ОДА, передає УНН.

За даними голосування, яке проходило з 19 жовтня по 20 грудня 2021 року "за" висловилися 120 осіб "проти" — 182. На електронній адресі Департаменту вказані імена, адреси та тексти звернень людей, які брали участь в обговоренні.

Противники присвоєння музею імені Ройтбурда називають його творчість "образливою", а намір дати музею його ім'я — "політично мотивованим".

"Картини Ройтбурда не можна показувати дітям і вагітним", - пише в опублікованому Департаментом коментарі Тетяна Геращенко.

"Є більш гідні імена, які прославили мистецтво живопису і культуру нашої країни та Одеси", — аргументує свою позицію Тетяна Херсонська.

"Вважаю за доцільне дати музею ім'я Костанді", - вважає Євген Ушаков.

Також одесити пропонують присвоїти музею імена філантропа Григорія Маразлі і мецената Олександра Руссова.

Аргументи тих, хто висловився "за" присвоєння установі імені Ройтбурда, зводяться до того, що покійний екс-директор багато зробив для музею; за час його роботи заклад став відомий, оновив експозицію, долучив до мистецтва широке коло людей.

Нагадаємо, з ініціативою присвоїти ОХМ і одній з вулиць міста ім'я Ройтбурда виступили після його смерті в серпні 2021 Петро Порошенко, Олексій Гончаренко та інші функціонери партії "Євросолідарність", членом фракції якої в Одеській облраді був Ройтбурд.

Депутати обласної ради не підтримали ініціативу партії "Євросолідарності" щодо того, щоб одна з вулиць обласного центру носила ім'я покійного.

14 жовтня 2021 року президент Володимир Зеленський підписав указ, в якому, крім іншого, доручив Одеській обласній державній адміністрації спільно з Одеською обласною радою "опрацювати в установленому порядку питання про присвоєння комунальній установі „Одеський Національний художній музей" імені O. А.Ройтбурда".

Уродженець Одеси Олександр Ройтбурд у 1993 році виступив співзасновником асоціації "нове мистецтво", працював директором галереї Марата Гельмана в Києві. Його роботи експонуються в музеях США, Словенії, України та Росії. Був відомий неоднозначними заявами про трагедію 2 травня в Одесі, що гостро сприймалися в суспільстві. Приводом для обурення послужило інтерв'ю "Радіо Свобода" в 2014 році, де він говорив, що 2 травня "треба проголосити днем Перемоги над "Руською весною". У 2020 році був обраний депутатом Одеської облради від списку партії "ЄС".

За зображення геніталій і порнографічних сцен противники Ройтбурда неодноразово звинувачували його в "порнографії". У 2018 році, незважаючи на сильну протидію Одеської облради, він був призначений на посаду директора Одеського художнього музею. Пізніше звільнений з посади. На початку червня 2021 року Верховний суд визнав незаконним рішення Одеської обласної ради про звільнення Олександра Ройтбурда з посади директора Одеського художнього музею. Помер на 60-му році життя в Київській лікарні 8 серпня 2021 року.

Источник материала
Поделиться сюжетом