Зеленський про резонансну заяву Пристайка щодо НАТО: Треба звернути увагу на деталі
Зеленський про резонансну заяву Пристайка щодо НАТО: Треба звернути увагу на деталі

Зеленський про резонансну заяву Пристайка щодо НАТО: Треба звернути увагу на деталі

Володимир Зеленський: Щодо заяви нашого посла – відповідь МЗС була офіційна, правильна, виважена і предметна.

Президент України Володимир Зеленський вважає, що Україна має право претендувати на членство в НАТО, однак окремі ЗМІ і світові лідери натякають їй не піднімати це питання.

Про це Зеленський заявив на спільній пресконференції з канцером Німеччини Олафом Шольцем 14 лютого.

«Щодо заяви нашого посла – відповідь МЗС була офіційна, правильна, виважена і предметна. Що стосується того, чи правильно ми зрозуміли пана Пристайка, – в тому, що він сказав, треба звернути увагу на деякі деталі. Я думаю, що сьогодні багато журналістів і багато лідерів дійсно трішечки – трішечки – натякають Україні, що можна, скажемо так, не ризикувати і не піднімати постійно питання щодо майбутнього членства в альянсі. Тому що ці ризики пов’язані з реакцією Російської Федерації. Мені здається, що ніхто цього вже не приховує. І мені задається, ми повинні бути відвертими», – каже Зеленський.

Президент додав, що Україна буде рухатися обраним шляхом: «На цьому шляху головне, щоб наша армія була потужна. А куди цей шлях доведе і коли, ми подивимось».

Водночас, канлер Шольц заявив, що питання членства України в НАТО наразі неактуальне.

«Щодо членства в альянсі, наразі неактуально. Тому трохи дивно, що російський уряд зробив предметом великих політичних дискусій питання, яке не стоїть нині на порядку денному», – сказав Шольц.

Посол України у Великій Британії Вадим Пристайко в інтерв’ю BBC Radio 5 Live припустив, що Україна може відмовитись від вступу в НАТО, якщо її до цього змусять обставини. У МЗС України та Офісі президента заявили, що слова посла «вирвані з контексту».

Курс на вступ до НАТО та ЄС закріплений на законодавчому рівні в Конституції України. Росія в ультимативній формі виступає проти приєднання України до НАТО.

Фото: пресслужба президента України

Теги по теме
Украина Владимир Зеленский НАТО Вадим Пристайко
Источник материала
Поделиться сюжетом