В Україні готуються запровадити надзвичайний стан на 30 днів. РНБО вже погодила рішення, на черзі — Рада
В Україні готуються запровадити надзвичайний стан на 30 днів. РНБО вже погодила рішення, на черзі — Рада

В Україні готуються запровадити надзвичайний стан на 30 днів. РНБО вже погодила рішення, на черзі — Рада

Рада національної безпеки та оборони (РНБО) ухвалила рішення про запровадження надзвичайного стану на всій території України (окрім Донецької та Луганської областей, де вже діє надзвичайний правовий режим). РНБО все звернулась до Верховної Ради із закликом прийняти відповідне рішення. Про це під час брифінгу 23 лютого повідомив секретар РНБО Олексій Данілов.

«Говорили про ведення надзвичайного стану. Були жваві обговорення цього питання. Рішення було прийнято згідно з нашим законодавством. Верховна Рада має це затвердити протягом 48 годин. Я сьогодні матиму доповідь у Раді з цього приводу», — сказав він.

За словами Данілова, надзвичайний стан діятиме 30 днів. Обмеження будут відрізнятись залежно від території, тих питань і загроз, які можуть виникати там.

«Це буде посилення охорони громадського порядку та об’єктів, які забезпечують життєдіяльність населення та народного господарства, це може бути обмеження руху транспорту, додатковий огляд транспорту, перевірка документів у фізичних осіб», — додав він.

Швидше за все, народні депутати підтримають введеня надзвичайного стану.

Закон Україні «Про правовий режим надзвичайного стану» передбачає:

  • 1) встановлення особливого режиму в’їзду і виїзду, а також обмеження свободи пересування по території, де вводиться надзвичайний стан;
  • 2) обмеження руху транспортних засобів та їх огляд;
  • 3) посилення охорони громадського порядку та об’єктів, що забезпечують життєдіяльність населення та народного господарства;
  • 4) заборона проведення масових заходів, крім заходів, заборона на проведення яких встановлюється судом;
  • 5) заборона страйків;
  • 6) примусове відчуження або вилучення майна у юридичних і фізичних осіб.

В умовах надзвичайного стану забороняються:

  • зміна Конституції України;
  • зміна Конституції Автономної Республіки Крим;
  • зміна виборчих законів;
  • проведення виборів Президента України, а також виборів до Верховної Ради України, Верховної Ради Автономної Республіки Крим і органів місцевого самоврядування;
  • проведення всеукраїнських та місцевих референдумів;
  • обмеження прав і повноважень народних депутатів України.

На період дії надзвичайного стану продовжується, у разі закінчення, строк повноважень представницьких органів місцевого самоврядування, Верховної Ради Автономної Республіки Крим, Верховної Ради України.

Також 23 лютого Верховна Рада України прийняла за основу законопроект «Про право на цивільну вогнепальну зброю» № 5708, який легалізовує право на придбання вогнепальної зброї українцями.

Напередодні президент Росії Володимир Путін підписав укази про визнання «ЛДНР», а також підписав угоди «про дружбу та співпрацю» з Денисом Пушиліним (так заваний голова «ДНР») та Леонідом Пасічником (так званий голова «ЛНР»). Згідно з ними, сторони «підтверджують та поважають територіальну цілісність та непорушність існуючих кордонів» одна одної. Ці «документи» передбачають направлення на схід України російських миротворців. Радфед Росії дозволив Путіну використати армію за кордоном. США та країни Европи почали запроваджувати санкції проти Росії. Японія, Тайвань та Сінгапур готові заборонити експорт до РФ напівпровідників та інших ключових комп’ютерних технологій. Видання The Washington Post повідомляло, що у разі нападу на Україну США також готові ввести експортні санкції та залишити Росію без напівпровідників.

Теги по теме
Украина Новости
Источник материала
Поделиться сюжетом