Як психологічно допомогти людині під час війни: 5 кроків допомоги
Як психологічно допомогти людині під час війни: 5 кроків допомоги

Як психологічно допомогти людині під час війни: 5 кроків допомоги

Реалії воєнного стану в країні такі, що багато людей можуть опинитися у шоковому стані або неосудності через постійного стресу, викликаного страхом за своє життя.

Подробиці розповіли на сайті Міністерства охорони здоров'я.

Алгоритм дій для психологічної допомоги

Якщо не звертати уваги, що людина перебуває в стані сильного стресу, то в майбутньому (можливо, незабаром) вона може опинитися на межі нервового зрив і непоправної шкоди ментальному здоров'ю. Щоб не довести до такого, МОЗ України рекомендує діяти згідно з алгоритмом з п'яти кроків.

МОЗ розповіло про п'ять кроків надання психологічної допомоги близьким під час війни

Схема виглядає так: "Впізнати – Визнати – Відреагувати – Відскерувати – Відстежити". Перший крок означає: визначити, що хтось потребує підтримки, і запропонувати свою допомогу. Виведіть людину на особисту розмову і почніть вислуховувати без стороннього втручання. Другий крок - вислухайте уважно і не перебиваючи, задавайте уточнюючі питання і дайте повністю відкритися перед вами.

Доведіть, що людина потребує психологічної допомоги

Після встановлення довірчого контакту всіма силами спонукайте вдатися до методів самодопомоги або звернення за додатковою допомогою. Доведіть, що просити про психологічну підтримку в такий час – не соромно, а також спробуйте особисто зіграти роль професійного експерта, якщо людина навідріз відмовляється звернутися до стороннього.

5 кроків, як заспокоїти і привести до тями людину, що знаходиться в стресі через військову ситуацію

Якщо такої перешкоди немає, надайте цю професійну допомогу в особі психіатра або психолога. І після обов'язково перевіряйте, чи користується успіхом ваш порада. При необхідності надавайте додаткову підтримку, але ні в якому разі не залишайте людину наодинці зі своїми думками і переживаннями.

Раніше портал MY.UA повідомляв, що робити власникам домашніх тварин, якщо доведеться бігти в укриття?

Також ми писали, що покласти в аптечку, якщо доведеться покинути будинок?

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас в Telegram і Viber.

Источник материала
Автор статьи
Елизавета Супивская
Редактор новостей
Поделиться сюжетом