"Безпеку на АЕС ніхто не гарантує": Україні та світу загрожує ядерна катастрофа?
"Безпеку на АЕС ніхто не гарантує": Україні та світу загрожує ядерна катастрофа?

"Безпеку на АЕС ніхто не гарантує": Україні та світу загрожує ядерна катастрофа?

Над Україною і світом нависла загроза ядерної катастрофи. З початку війни в Україні окупантам вдалося повністю захопити дві електростанції - Чорнобильську та Запорізьку.

Подробиці розповів керівник НАЕК "Енергоатом" Петро Котін.

Ядерний тероризм в дії

Співробітники ЧАЕС стали заручниками російських окупантів у перший день повномасштабного вторгнення РФ в Україну, 24 лютого. 11 березня стало відомо, що електростанція повністю знеструмлена. Через відсутність охолодження і вентиляції можливий вихід радіоактивних речовин в навколишнє середовище, також "весь персонал отримає небезпечну дозу випромінювання", говорить Петро Котін.

Російські окупанти захопили ЧАЕС і ЗАЕС, чим створили загрозу ядерної катастрофи

Це лише половина ядерної проблеми. Запорізьку АЕС російські війська захопили 4 березня, перед цим кілька годин обстрілюючи територію. Почалася масштабна пожежа, існувала загроза вибуху. Пізніше вдалося загасити вогонь, але окупанти облаштувалися на ЗАЕС, взяли в заручники співробітників і навіть піддавали тих тортурам, щоб домогтися участі в пропагандистському ролику.

Чи є загроза світової ядерної катастрофи?

Вже 17 днів триває війна в Україні. Але загарбники не планують залишати територію станцій, оскільки справедливо впевнені, що українці не будуть атакувати. Натомість продовжують загрожувати безпеці всього світу. Петро Котін запевнив, що на даний момент "радіаційний фон знаходиться в нормі, проте в будь-який час ситуація може змінитися внаслідок порушення загарбниками вимог ядерної та радіаційної безпеки".

Керівник НАЕК" Енергоатом " Петро Котін заявив, що ніхто не може гарантувати безпеку, поки російські військові знаходяться на території станцій

Таким чином, ніхто не може гарантувати цілісність і збереження ядерних реакторів. Україна просить МАГАТЕ і країни-члени ядерного клубу не ігнорувати зростаючу небезпеку, а в найкоротші терміни втрутитися в ситуацію. Інакше наслідки будуть плачевні для всієї планети.

Раніше портал MY.UA повідомляв, що "Кожне свідчення важливе": Олена Зеленська опублікувала відкритий лист.

Також ми писали, що історична подія: Володимиру Зеленському аплодував стоячи британський парламент.

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас в Telegram і Viber.

Источник материала
Автор статьи
Елизавета Супивская
Редактор новостей
Поделиться сюжетом