Глава МВФ вважає обіцянки фінансової допомоги Україні на 2023 рік "достатніми"
Глава МВФ вважає обіцянки фінансової допомоги Україні на 2023 рік "достатніми"

Глава МВФ вважає обіцянки фінансової допомоги Україні на 2023 рік "достатніми"

КИЇВ. 27 жовтня. УНН. Глава МВФ Крісталіна Георгієва в четвер заявила, що фінансових зобов'язань США та Європи для України має бути достатньо, щоб забезпечити Київ до 2023 року за умови, що війна не посилиться. Про це УНН пише з посиланням на AFP.

Фінансове становище України важке через вторгнення росії, і президент Володимир Зеленський звернувся до міжнародних спонсорів із проханням покрити дірку у бюджеті в розмірі 38 мільярдів доларів на 2023 рік.

Цитата

"Так, ми підійдемо до 2023 року з достатньою фінансовою підтримкою для України", - сказала Георгієва AFP у кулуарах конференції, організованої Європейською комісією.

"Тому, коли ми дивимося наступного року, цифри значні, але вони не випадають із контексту того, що було зроблено досі", - додала вона, наголосивши, що перспективи залишаються вкрай невизначеними.

Деталі

Георгієва сказала, що Сполучені Штати та ЄС пообіцяли виділити нові кошти для підтримки українського бюджету на плаву наступного року, яких має бути достатньо для України.

У базовому сценарії, який, як вона наголосила, був вкрай нестабільним, МВФ оцінив щомісячні фінансові потреби України на 2023 рік у три-чотири мільярди доларів і, можливо, у п'ять мільярдів доларів, якщо руйнування війни заглибиться.

"Де гроші? Ну, ЄС виділив 18 мільярдів євро. Це півтора мільярда на місяць наступного року, Сполучені Штати виділили 18 мільярдів доларів, 1,5 мільярда на місяць", - сказала вона.

За словами Георгієвої, цього року було обіцяно міжнародне фінансування у розмірі 35 мільярдів доларів, більшість якого вже освоєно.

ЄС, наприклад, ще не повністю виконав дев'ять мільярдів євро, обіцяних на цей рік, на тлі суперечок держав-членів про те, чи має надаватися допомога у вигляді грантів чи кредитів.

Додамо

МВФ, що базується у Вашингтоні, заявляє, що цього року українська економіка впаде на приголомшливі 35 відсотків, а інфляція підскочить на 20 відсотків.

Теги по теме
война МВФ
Источник материала
Поделиться сюжетом