Як зігрітися, коли не має опалення: поради туриста який декілька тижнів провів у Бучі в підвалі
Як зігрітися, коли не має опалення: поради туриста який декілька тижнів провів у Бучі в підвалі

Як зігрітися, коли не має опалення: поради туриста який декілька тижнів провів у Бучі в підвалі

Через ризик опинитися без опалення внаслідок атаки росіян на інфраструктуру країни, ділимося порадами, як краще зігріватися

Про це розповів спортивний турист Борис Крімер, який декілька тижнів на початку війни він провів у підвалі в Бучі.

 Основні поради експерта на випадок відсутності опалення такі:

  • Головне рухатися. Як би ви тепло не вдягалися, усі теплі речі, ковдри не дають тепло, а зберігають його. Тому потрібно робити це в умовах відсутності спеціальних пристроїв, що нагрівають, самостійно Наприклад, підійматися по сходах в багатоповерховому будинку, бігати, розігріватися фізичними справами. Лягати спати теж потрібно після зарядки.
  • Звичайно важливу роль у збереженні тепла відіграє багатошаровий одяг. Багато шарів тонких речей краще зберігають тепло ніж одна товста річ внаслідок повітря, яке збирається у прошарках одягу. Поверх термобілизни можна одягати теплі вовняні, флісові речі.
  • Під час сну потрібно зберігати тепло, для цього спати якщо є така можливість в спальниках. Під ковдру взяти додаткове джерело обігріву, наприклад грілку з гарячою водою. Якщо її не має, можна налити гарячу воду в пляшку і покласти в ноги. Якщо є тварина, пригорнути її до себе.
  • Як зазначає Борис Крімер, дуже важливо, щоб ноги були в теплі. Для цього одягати декілька шкарпеток. Якщо взуття якраз по нозі й не має такої можливості, можна зовні утеплити їх тканиною, наприклад, флісом. Поліетиленовою плівкою це краще не робити, через те, що створюється парниковий ефект,  ноги потіють і можуть навпаки скоріше змерзнути.
  • Штучні джерела тепла у квартирі експерт вважає не дуже ефективними та головне – небезпечними. Можна, наприклад, нагріти каміння і принести його до хати, але щоб він зігрів, він повинен бути великим, та й ризиків багато. Дуже обережним треба бути з будь-яким вогнем в приміщенні. Експерт не рекомендує використовувати буржуйки у квартирі, металева конструкція якої може викликати пожежу, а продукти горіння, чадний газ взагалі отруїти. Без хорошої вентиляції, а у квартирі її не можна зробити, це дуже небезпечна річ. Газові лампи на газовому балоні можуть нагріти незначний простір. Але знову таких для них потрібна хороша вентиляція. Можна використовувати одноразові грілки на хімічній основі. Туди наливається вода, відбувається хімічна реакція і виділяється тепло.  Але якщо опалення не має добу і більше такі грілки «навряд чи допоможуть», ефективніше та дешевше, на думку туриста, рухатися.
  • Дійсно корисним є термос, його варто купити. Окріп буде зберігатися протягом тривалого часу, і гарячі напої зігріють організм зсередини.

Читайте також:

  • Як перевести вікна на зимовий режим, щоб зберегти тепло: інструкція
  • Як можна випрати речі в пральній машинці, коли немає подавання води
Источник материала
Поделиться сюжетом